Talat Eyüp ENSARİ

YANGIN YERİNDE KURULAN CUMHURİYET

7 Ekim 2023'te Hamas'ın saldırısıyla yine alevlenen Ortadoğu'da asırlardır var olan gerginlik, olanca şiddetiyle sürmektedir.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin kazayla ölümü, Hamas ve Hizbullah üst yöneticilerinin öldürülmesinin ardından İran İsrail'e balistik füze saldırısını gerçekleştirdi.

Diğer taraftan Suriye zaten herkesin malumu. Yine kuzeyimizde Ukrayna-Rusya savaşı sürüyor. Her zaman ki gibi cennet vatanımızın etrafı ateş çemberi. Bu durum bugünün mevzusu değildir. Var olan savaşların tohumları asırlar önceden atılmıştır. Ve vatan kabul ettiğimiz Anadolu'da Türk Milleti bu ateş çemberi vaziyetini uzun süredir yaşamakta, hissetmektedir.

Bu savaş hâllerinden dem vurmamızın sebebi şudur ki; 1. Dünya Savaşı'nın ardından hem etrafımız ateş çemberiyken hem de vatanımız yangın yeriyken bir avuç idealist Türk'ün hakkını teslim etmemiz gerekir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Türk Milleti'nin bağımsızlığına inanan yol ve silah arkadaşları sayesinde bugün gelişmelere canlı tanıklık yerine televizyon başından tanıklık ediyoruz.

Farsça olan saye kelimesi gölge anlamına gelmektedir. Tam da Atatürk ve arkadaşlarının fedakârlıklarına yaraşır bir kelime, onların 'sayesindeki' rahatımız.

Şii İran'ın attığı füzeleri Siyonist İsrail'e zarar vermesin diye durduran Sünni Ürdün'dür. Şii-Sünni çatışması yüzünden petrol milyarderi Suudların ve yandaşlarının kılını kıpırdatmadığı örneğiyle, ümmetçiliğin çöktüğü, mezhepçiliğin yükseldiği Arap toplumundan, milli bir devlet ile sıyrılmamız tesadüf değildir.

Hâlimize şükretmemiz için, 'hastane, mezarlık' ziyaretlerini birbirine nasihat eden toplumumuz, önemli bir nasihati de coğrafi çevremize bakıp hâlimize şükür, vesile olanlara teşekkür için salık vermelidir.

Atatürk'ün ölümünün ardından ona atfedilen 'devrimci' sıfatından, öncesinde de 'komünist' kavramından münezzeh olarak müteveffanın kendi ifadesiyle milliyetçilik üzerine kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milli ve üniter yapısıyla Anadolu'yu bayındır duruma getirmiştir. Anadolu sayelerinde yangın yeri olmaktan çıkmıştır.

Bir kez daha başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan topraklarında rahat etmemizi sağlayan tüm şehit ve yoldaşlarına minnetle..

Diğer Makaleler