Talat Eyüp ENSARİ

DEVLET KURUMLARINA GÜVENSİZLİK

Şeyh Edebali'ye atfedilen "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözü tüm toplumca kabul görmüş bir vecizdir. Bununla beraber dikkatleri bir diğer yana çekmek istiyorum ki o da sağlıklı işleyen bir devlet aygıtı olmadığı müddetçe insanın huzurlu yaşayamayacak olmasıdır.

Hepimizin yakinen tanık olduğu Suriye'nin parçalanması ve vatandaşlarının komşu ülkelere saçılması bu tezimizi doğrulayacaktır diye düşünüyorum. Devlet olmadan vatandaşın bir hükmünün olmadığı Suriyeli misafirlerimizin nezdinde de ayan beyan ortaya çıkmıştır.

Dolayısıyla duruma tek taraflı bakmak yerine; devlet olmadan millet, millet olmadan da devlet olmayacağı gerçeği herkes tarafından onaylanacaktır.  Bu ifadelerle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Türk Milliyetçisi gençlerin kalesi olan Gazi Üniversitesi'ndeki açıklamalarına atıfta bulunmuyorum. Kurtulmuş, vatan sevdalısı gençlerin doldurduğu bir kurumda anayasamızın asla değişmeyecek maddelerini sorgulamaya çalışmıştır. Ya da sorgulamasa bile kendince kamuoyunu tartmayı denemiştir.

"Devlet olmadan millet, millet olmadan da devlet olmayacağı" ifadem sağlıklı işleyen kurumların yer aldığı devlet ve tek yumruk olan millet için geçerlidir.

Üzülerek belirtmeliyim ki toplumumuzda devlet kurumlarına olan güven her geçen gün azalmaktadır. Örneğin; ilgili bakanlık tarafından gıda ürünlerinde hile tespit edilen bir işletme ifşa edilmekte fakat vatandaşlarımız bunu 'kumpas' olarak değerlendirmektedir. Devletin en üst temsili olan Cumhurbaşkanı dahi insan sağlığını tehdit eden bu işletmeleri dile getirse de, vatandaşlarımız ters tepki göstererek bu işletmeyi ayakta tutmaya çalışmaktadır.

Öte yandan yine geçtiğimiz günlerde kimin hakkını koruduğu maalesef ki belli olmayan Anayasa Mahkemesi skandal bir karara daha imza atmıştır. Mahkeme terör örgütü PKK lehine atılan "PKK halktır, halk burada" sloganını düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirmiştir.  Aynı mahkeme daha önce de PKK terör örgütü elebaşı lehine atılan sloganlara da düşünce özgürlüğü diyerek skandal bir karara imza atmıştı.

Cenab-ı Hak devletimizi baki eylesin.  Fakat maalesef ki milletin devletinin kurumlarına güvenmeyişinin sebebi bu örneklemelerde gizlidir. Devlet aygıtı sağlıklı çalışmalı ki milleti de devletine sonuna kadar inansın. Aksi takdirde her birey kendi kararını devlete rağmen vermeye devam edecektir.

Diğer Makaleler