Talat Eyüp ENSARİ

MESELENİN ÖZÜ..

30 Haziran gecesi Kayserimizde Suriyeli bir sapığın bir kız çocuğunu istismarıyla başlayan tepkiler dinerken, Türkiye genelindeyse Kayseri şayiaları sürüyor. Meselenin özünü konuşmak yerine bir suç üzerinden hareketle sanki Kayserililer gaddarmışçasına yorumlar yapılmaktadır. Evet, istenmeyen şiddet olayları yaşanmıştır; bunları tasvip etmek kesinlikle mümkün değildir. Ama bu kadar zaman ev sahipliği yaptığımız gerçeğini de bir kalemde silip atmak mümkün değildir. Hemşerilerimiz Suriyelilere evlerini, iş yerlerini açmıştır. Şimdi ahkâm kesip, Kayserilileri milliyetçi olmakla suçlayan (insanın vatanını-milletini sevmesi nasıl bir suçsa?) siyasal İslamcı troller sığınmacı güzellemesine başladılar bile. Acaba yaşadıkları sosyal ortamlarda hiçbir sığınmacı ile uzun bir süre geçirdiler mi? Ya da tanıştıkları sığınmacıların kültür ve eğitim seviyesi neydi?

Sıkıntı şu ki 2011'de başlayan ve uzayan misafirlik süreci, sığınmacıların karıştığı bazı adli olaylar, Türk Milleti'nin ekonomik buhranıyla bir araya gelince toplumsal patlamanın fitilini bu olay ateşlemiş oldu. Suriyelilerin ülkenin ve şehrin her yerine kayıtsız bir şekilde dağılması, özellikle sağlık hizmetlerinden sınırsız ve süresiz faydalanması gibi etmenler hemşerilerimizin sürekli dillendirdiği bir konuydu. Yani işin özü, yaşanan olaylar birikmiş bir stresin boşalmasıydı. Tabi ki bunu yaparken haklı tepkiyi haksız anarşiye dönüştürenler olmuştur. Açık yüreklilikle söylemek gerekir ki bunu yapanlar yanlış yapmıştır. Bu kaotik ortamı fırsat bilip, var olan kargaşayı besleyenler de bekleyenler de yok değildir elbet. Bunların adına ister istihbarat örgütleri deyin, isterseniz de terör örgütleri deyin. 

İktisat demek kısıtlı kaynaklarla sonsuz insan istekleri arasında denge kurma ilimidir. Tarihinde toplama kampı, getto gibi uygulamaları olmayan Türk Milleti, yıllardır milyonlarca sığınmacıyı sabit kaynaklarını paylaşarak ağırlıyor. Ve artık toplumumuzun büyük bir çoğunluğu sığınmacı sorununun son bulmasını, bu misafirliğin bitmesini istiyor. 

Diğer Makaleler