Oktay ENSARİ

KAYSERİ'NİN SAĞLIK SORUNU

Biz gazetecilerin görevi toplumsal olaylara ışık tutmak ve  dile getirmektir.

Bunu yaparken de "Efendim filanca bizim akrabamız, filanca bizim yakınımız, filancaya ayıp olur mu?" deyip geri adım atarsak o zaman eğlence sektörüne sıçramış oluruz.

Tabi ki gazetecilerin eleştiri hakkını kullanırken aynı zamanda haber kaynaklarına doğrulamak, bilgilerin doğru olup olmadığını dile getirmek gibi bir sorumluluğu var.

Bu girizgâhtan sonra ben bugün size Kayseri’nin sağlık sorununu dile getirmek istiyorum.

Başıma bir sağlık sorunu geldiği için değil, epeydir bu konuyu yazmayı düşünüyordum.

Örneğin, Kayseri Doğumevi binası niye yıkıldı? Çürük dedikleri binayı güçlükle yıkabildiler.

İkincisi; pandemi döneminde epey yoğun hizmet veren askeri hastanenin kapısına nereden vuruldu?

Üçüncüsü verem hastanesi neden kapatıldı?

Tüm bunlar eğer şehir hastanesinin ağırlığını artırmak için yapılmışsa vay ki vay..

Şimdi de sanki Kayseri’de hiç bina kalmamış gibi Nuh Naci Yazgan Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin sağlık müdürlüğüne dönüştürülmesi görüşülüyor, askeri hastane sağlık müdürlüğünün bir birimi olarak değerlendiriliyor.

Devlet hastanesinin kapatılması direkten son anda döndü.

Kayseri hastane zengini mi, fukarası mı varın siz yorumlayın…

Kayseri’de yıllardan beri konuşulan ama bir türlü gerçekleşmeyen, şehrin doğusunda İldem-Kaykop bölgesine hizmet verecek bir devlet hastanesi ihtiyacı olduğu biliniyor ama ne yazık ki planlamaya hâlâ alınmış değil…

Bu konuyu hangi siyasetçiyle konuştuysak, işi Cumhurbaşkanlığı Planlama Bölümü'ne getiriyorlar. Yapılacak hastanenin yatak kapasitesinin arttırıldığı söylemleri olumlu bir gelişme. Hâli hazırda ise Kayseri’de bütün yükü şehir hastanesi ile çözmeye çalışıyoruz. Gece vakti Kayseri’nin doğusundaki İldem-Kaykop'tan enjeksiyon yaptırmak için şehre gelen vatandaşının çektiği çileyi düşünebiliyor musunuz?

Her ne kadar şehir hastanesine özel raylı ve otobüs seferleri düzenlense de vatandaşların sorunlarına tam anlamı ile cevap bulunabilmiş değil.

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde adrese dayalı yapılan nüfus sayımı ile Kayseri’de, Yozgatlı, Nevşehirli ve Sivaslı vatandaşların yoğunlukla yaşadığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu vatandaşların yakınları da bölgede Ankara'dan sonra en çok Kayseri'yi tercih ediyorlar.

Bölgede özel hastane yok mu? Elbette var. Ama ücret politikası vatandaşın buraya girişini olumsuz yönde etkiliyor.

Bunu söylerken amacımız sağlık müdürlüğünün, tıp fakültesinin, şehir hastanesinin çalışkan personel veya  birimlerini 'hiçbir şey yapmıyor gibi göstermek'  değil.

Ancak görüldüğü üzere şehir hastanesinin tesis olarak yeni, cihaz olarak da modern olmasına rağmen yoğun hasta müracaatı yüzünden sıkıntı yaşanıyor. Her gün bir bölümüne makyaj yapılan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'de maalesef ihtiyaca cevap veremiyor. Önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 'Üniversitedeki otopark alanına hastane yapılacak' müjdesini kulaklarımız duyalı hayli zaman oldu.

Bu yazdıklarımız, bu söylediklerimiz birilerinin hoşuna gitmeyebilir ama gerçekleri dile getirmek boynumuzun borcudur.

Bir kez daha üzerine basa basa söylüyorum Kayseri’nin ciddi anlamda yataklı hastane sorunu vardır.

Siyasilerimize düşen görev ise bin önce bir araya gelip bu soruna el atmaları ve İldem-Kaykop bölgesine planlanan yeni hastaneni yapımına bir an önce başlatmaları gerekmektedir.

Kalın sağlıcakla...

Diğer Makaleler