Talat Eyüp ENSARİ

GEREKSİZ DEPREM MÜNAKAŞALARI, GEREKLİ DEPREM HAZIRLIKLARI

Kendini uzun bir süredir unutturan deprem gerçeğinin 6 Şubat 2023'te olanca kudretiyle kendini hatırlatması üzerine konu hakkındaki tartışmalar devam ediyor.

Kayserimizde ve komşu illerde şiddetli şekilde hissedilen ve binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem, malum olduğu üzere ülkemiz için tanıdık bir doğa olayı.. İnsanoğluna düşense aklını kullanarak diğer doğa olaylarına karşı olduğu gibi depreme karşı da önlemini almak.

Deprem gerçeğini, fay hatlarının bol olduğu ülkemizde unutmamak gerekir elbette. Son günlerde de özellikle bilim adamları Maden Tetkik Arama'nın yayımladığı yeni fay hattı haritası üzerinden Kayserimizle ilgili olarak söylemlerde bulunmaktadır. Bir bilim adamı çıkıp yüksek şiddette bir deprem olacağını söylerken diğeri bunun olmayacağını söylüyor. İşi ehline bırakmak gerektiği için bu konuda yorum yapmak naçizane tarafıma düşmeyecektir. Deprem olup olmayacağını bilmek günümüzde tahminden öteye gitmemektedir. Şiddeti ve zamanı da keza gaiptir.

Şehir ve ülke gündemini deprem olacak, olmayacak tartışmaları yerine olası depreme karşı hazırlamak ise en doğrusudur. Bakınız dün Japonya'da 7.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem hadisesinde hiçbir yıkım olmamıştır. Allah muhafaza aynı büyüklükte bir deprem topraklarımızda gerçekleşince olacakları Kahramanmaraş tecrübemizden acı olarak hatırlıyoruz.

Deprem konusunda başta kentsel dönüşüm ve incelemesi yapılan hasarlı binalar problemini halletmediğimiz sürece maalesef ki acı tecrübelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı'nın deprem konusunda yaptığı araştırmaların yanında  ilgili sivil toplum kuruluşları ve hemşerilerimize de büyük görevler düşmektedir. Sivil toplum kuruluşları inisiyatif alarak makul yollardan mevcut binaların kontrolüne yardımcı olmalıdır. Diğer yandan hemşerilerimizde işin ciddiyetini kavrayarak olası afetle ilgili konularda yardım ve destek vermelidir.

Bizleri ilgilendiren depremin zamanı ve büyüklüğü değil, hazırlığımız ve tedbirli oluşumuzdur. Sonrası ise ilim ve tevekküldür. 

Diğer Makaleler