MHP'li Ersoy, Meclis'te çiftçilerin taleplerini dile getirdi

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Kayseri'deki çiftçilerin taleplerini dile getirdi.

Ersoy, Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine söz aldığı konuşmasında şunları söyledi; "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 126 sıra sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine konuşma yapmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi ve ekranları başında bizleri izleyen yüce Türk milletinin tüm fertlerini saygılarımla selamlıyorum. Günümüzde insanlık tarihindeki en büyük dönüşümlerden birini yaşayan teknoloji, hayatımızın her alanında olduğu gibi, finansal piyasalarda da etkisini hissettirmektedir; bu doğrultuda Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Teklifin konuşmama konu 2'nci bölümünde brüt satış hasılatı ile vergi öncesi kârın belirlenmesi yetkisinin SPK'ya verilmesiyle ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenleme kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'na dayanılarak yapılan düzenlemelerde aykırılıkların tespitinde ve uygulanacak yaptırımlarda dikkate alınacak finansal tablolar belirtilmekte, ceza üst sınırının tespitinde esas alınacak brüt satış hasılatı ile vergi öncesi kârın belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi Sermaye Piyasası Kuruluna tanınmaktadır.

Öte yandan, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetine uygulanacak cezalar belirlenmektedir. Bu kapsamda, izin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkilileri üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5.000 günden 10.000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmaları öngörülmektedir. Teklifle kripto varlık hizmet sağlayıcılarda hizmet uygulaması yürürlüğe girecektir. Böylece kripto varlık hizmet sağlayıcılarında görevi nedeniyle kendisine tevdi edilmiş olan veya koruma, saklama ve gözetimiyle yükümlü olduğu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri, diğer malları veya kripto varlıkları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren kişilere yönelik olarak uygulanacak hapis ve para cezaları belirlenmektedir. Kripto varlıklara ilişkin şahsi sorumlulukla ilgili yapılacak düzenlemelerle kripto varlık hizmet sağlayıcılarında zimmetine para geçiren yönetim kurulu başkan ve üyeleri, diğer mensupları, hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolü elinde bulundurmuş olan gerçek kişi ortaklarının şahsi sorumlulukları yoluna gidilmesi ve mahkemeden iflaslarının istenmesi düzenlenmektedir. Bu düzenlemeyle, iflasına karar verilen kişilerin mal varlıklarının, öncelikle zarara uğratılan müşterilerin zararlarının ödenmesinde kullanılacağı belirtilmektedir. Bir diğer madde de kripto varlıkların zimmet suçuna özel soruşturma usulü düzenlenmektedir. Böylece, kripto varlıkların zimmet suçunun niteliği ve neden olabileceği mağduriyetler dikkate alınarak, hâlihazırda kanunda bulunan soruşturma usullerinden farklı, özel bir soruşturma usulüne tabi olması sağlanmaktadır. Platformların gelirlerinden SPK ve TÜBİTAK'a ayrılacak paylarla ilgili yapılacak olan düzenlemeyle, kripto varlık alımsatım platformlarının bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1'inin SPK ve yüzde 1'inin TÜBİTAK bütçelerine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar gelir olarak kaydedilmesi sağlanacaktır. Son olarak, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin geçiş hükümleriyle ilgili yapılacak değişikliklerle, bu maddeyi ihdas eden kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yetkilendirilme süreçleri ve başvuru süreleri, süresi içerisinde başvurmayan kuruluşlar hakkında uygulanacak hükümler ile ikincil düzenlemelerin yürürlüğüne yönelik geçiş hükümlerinin düzenlenmesi sağlanacaktır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; nakit ekonomimiz için büyük önem arz eden serbest bölgelerle ilgili birkaç hususa değinmek istiyorum. Seçim bölgem olan Kayseri ili dâhil olmak üzere Türkiye'deki 19 serbest bölgede faaliyet gösteren, 550'si yabancı sermayeli olmak üzere 2.108 adet şirket 2023 yılı içerisinde yaklaşık 100 bin kişilik iş gücüyle 12,7 milyar doları ihracattan sağlanmak üzere 37 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirerek ülkemiz ekonomisine çok önemli katkılarda bulunmuştur. Serbest bölgelerin toplam ticaret hacmindeki ihracat payı yüzde 78'in üzerine çıkmıştır. 2024 yılı hedefi yüzde 80'in üzerine çıkmaktır. Serbest bölgelerde yapılan yatırımlar gerek işletmeciler tarafından gerekse yatırımcılar tarafından kırk beş yıl süre sonunda Hazineye intikal etmektedir. Serbest bölgelerdeki faaliyetlerin artarak devam etmesi, yerli ve yabancı yatırımların artması için istikrar, güven ve öngörülebilirliğin sağlanması gerekmektedir. Son zamanlarda çeşitli mercilerde gündeme gelen Serbest Bölgeler Kanunu'nda değişiklik yapılacağı ve vergi uygulanacağı söylentileri sektördeki yatırımcıları tedirgin etmiştir. Türkiye'deki serbest bölgelerde bulunan şirketlerin, Serbest Bölgeler Kanunu'ndaki amaca ve kapsama uygun şekilde hareket ettikleri ve serbest bölgeler mevzuatıyla ilgili paralel şekilde düzenlenmiş vergi mevzuatı dikkate alınarak yatırım yapmayı tercih ettikleri açıktır. Bireylerin ve firmaların kazanılmış haklarını korumak ya da en azından gerekli yatırımların ve ticari hamlelerin yeniden yapılabilmesi için gerekli sürenin tanınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda, mevcut kanun ve yönetmelik kapsamında yapılan sözleşmelerle yirmi, otuz, kırk beş yıllık faaliyet ruhsatları verilen yatırımcıların ruhsatlarının, ruhsatın alındığı zamanın şartlarındaki haklarının korunması talep edilmektedir. Son olarak, bu sebeplerle görüşmüş olduğumuz STK'lerin ve yatırımcılarımızın devletimizin imkânları doğrultusunda serbest bölgelerdeki yatırımlarının desteklenmesi için uygulanan teşviklerin artırılmasının, öngörülecek değişiklikler için sektör temsilcileriyle birlikte hareket edilmesinin faydalı olacağı kanaatimizce uygun olacaktır. Sözlerime son vermeden önce, Kayserili çiftçilerimizin tarafımıza iletmiş oldukları birkaç hususa daha değinmek istiyorum. Çiftçilerimiz tarımsal sulamada geçen sene verilen yüzde 50 enerji desteğinin bu yıl için de verilmesini talep etmektedirler. Bunun yanı sıra, dolu yağışından etkilenen bölgelerde gerekli tespitler yapılarak destek ödeneği çıkarılması, çiftçimizin elinde kalan ay çekirdeği için Toprak Mahsulleri Ofisinin alım yapması, hububat ödemelerinin erken tarihe çekilmesi, girdi maliyetlerinden dolayı ek teşvikler uygulanması ve hububat fiyatlarında mevcut imkânlar doğrultusunda revize yapılması diğer talepleri arasındadır. Gerekli makamların imkânlarımız çerçevesinde emekçi çiftçi kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğine inancımız tamdır."

Diğer Haberler