Konya Milletvekili Ekici'den 'Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projesi' talebi

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşma yapan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici'den, 'Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projesi' talebi geldi.

Ekici'nin TBMM'deki konuşması şöyle;

"Bugün görüşmekte olduğumuz 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine Gelecek-Saadet Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Değerli milletvekilleri, ülkemizin önemli tarihî ve kültürel şehirlerinden biri olan Konya'mızın altyapı yetersizlikleri başta olmak üzere turizm sektöründe yaşadığı önemli sorunlara değinmek istiyorum. Konya; birçok tarihî, kültürel ve doğal güzelliklere sahip olmasına rağmen turizm gelirlerinden yeterli payı alamamaktadır. Mevlâna gibi dünyaca bilinen bir değeri olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş birçok esere sahip olan, Selçuklu Devleti'ne iki yüzyıl başkentlik yapan Konya, âdeta açık hava müzesi görünümündeki kent merkezi başta olmak üzere kültür ve turizm yönünden çok önemli yerlere sahip olmasına rağmen turizmde tam bir cazibe merkezi olamamıştır.

Son yıllarda nitelikli turist sayısındaki azalma da endişe vericidir. Konya'nın turizm sektöründe yaşadığı sorunları çözmek ve turizm potansiyelini daha iyi değerlendirmek için başta Hükûmet olmak üzere ilgili yerel ve ulusal turizm paydaşları tarafından çeşitli adımlar atılması gerekmektedir. Turizmin geliştirilmesi için öncelikle turizm altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, Konya'nın hava yolu, demir yolu ve kara yolu ulaşım altyapısının güçlendirilmesi gerekir. Gerek yerli gerekse de yabancı turistlerin Konya'ya en hızlı ve etkili bir şekilde ulaşması hava yolu ile mümkündür ancak Konya'nın uluslararası standartlara uygun bir sivil havalimanı bile yoktur. Mevcut havalimanı, aslında askerî havalimanı olup yapılan bazı düzenlemelerle sivil havalimanı olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle, mevcut havalimanı birçok açıdan yetersizdir. Uçaklar kışın sisli, karlı ve fırtınalı havalarda havalimanına iniş kalkış yapamamaktadır. Kış aylarında havalimanındaki uçuş iptalleri ve rötarlar ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Kayseri'den Sivas'a, Van'dan Erzurum'a, Anadolu'da kışın en sert yaşandığı illerde bile uçaklar piste iner ama Konya'da inemez. Bu nedenle, her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen Şebiarus törenlerine hava yoluyla gelecek turistler için bir belirsizlik vardır. Üç sene önce, Şebiarus için İran'dan gelecek heyetlerin uçakları olumsuz hava koşulları nedeniyle piste inemediği için Konya programları iptal edildi. O yıl, ortalama 150 uçak seferi iptal edildi. Havalimanlarında düşük görüş şartlarında güvenli iniş kalkış sağlayan LLZ ya da DME cihazları da Konya Havalimanı'nda bir türlü etkin bir şekilde kullanılamıyor. Konya Havalimanı aynı zamanda askerî havalimanı olarak da hizmet verdiği için güvenlik gerekçesiyle bu cihazlar tam kapasiteyle kullanılamıyor. Bu nedenle, Konyalıların sisli ve karlı havalardaki uçuş iptal çilesine bu cihazlar da çare olamıyor. Ayrıca, havalimanındaki pistlerin yetersizliği nedeniyle büyük uçaklar, geniş gövdeli uçaklar da piste inemiyor. İki yıl önce Konya'da düzenlenen Uluslararası İslami Dayanışma Oyunları'na gelen İslam ülkelerinin krallarının ve prenslerinin uçaklarına havalimanında yer olmadığı için uçaklar Malatya'ya gidip geldiler. Yıllardır Konya'ya uluslararası standartlara uygun, modern bir havalimanı yapılması gerektiği söylenir durur ama bir türlü yapılmaz. 2004 yılında Konya kamuoyunda yerinin dahi tartışıldığı sivil havalimanı yirmi yıldır Konya'ya bir türlü kazandırılamadı ancak son yıllarda gerek yolcu sayısı gerekse sefer sayısının daha az olduğu birçok şehre yeni havalimanları yapıldı; hem de Zafer Havalimanı gibi bazıları kamu-özel iş birliği kapsamında yolcu garantili havalimanı olarak yapıldı.

Buradan iktidara yetkililerine de soruyorum: Turizmin gelişmesi için en önemli altyapılardan biri olan havalimanının yetersiz olduğu Konya'da yerli ve yabancı turist sayısını nasıl artıracağız, turizmi nasıl geliştireceğiz? Bu nedenlerle, Konya'ya modern ve sivil yeni bir havalimanı yapılmalıdır. Konya, mevcut turizm, sanayi, ticaret ve tarım potansiyeliyle bunu fazlasıyla hak ediyor. Şayet kısa vadede yeni bir havalimanı yapmak mümkün görünmüyorsa mevcut havalimanının iyileştirilmesi de alternatif olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda, mevcut havalimanındaki askerî ve sivil pistlerin ayrılarak tam bir sivil havalimanına dönüştürülmesi gerekir. Bu yapılırsa olumsuz hava şartlarında uçakların iniş ve kalkışını kolaylaştıran cihazların daha etkin ve verimli kullanılması sağlanarak yaşanan uçuş iptalleri ve rötarlar azaltılabilir.

Konya'nın gerek turizm gerekse sanayi ve tarım sektörleri başta olmak üzere tüm sektörler için önemli demir yolu altyapı projelerinin de bir an önce tamamlanması gerekir. Bu kapsamda, Akdeniz'deki deniz turizmi ile Konya ve Kapadokya'daki inanç turizmini birleştirecek olan Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projesi ve yine Konya-Karaman-Mersin Hızlı Tren Projesi de bir an önce tamamlanmalıdır. Bu hızlı tren projeleri sonuçlandığında deniz turizmine gelen turistler Antalya'dan ve Mersin'den Konya'ya, Nevşehir'e, Kayseri'ye ve Karaman'a hızlı trenle günübirlik seyahatler yapabileceklerdir. Konya'nın turizm kara yolu ulaşım altyapısını güçlendirecek olan ancak yıllardır bir türlü bitirilemeyen Konya-Alanya yolu ve Konya-Manavgat arasındaki Alacabel Tüneli de bir an önce tamamlanmalıdır. Değerli milletvekilleri, Konya'da turizmin gelişimi açısından çok önemli olan hava yoluyla ulaşımda hâlihazırda önemli sorunlardan biri de yetersiz uçak seferleridir. Ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ön plana çıkan Konya'da uçak seferlerinin yetersizliği sorunlara yol açıyor. Konya'ya gelmek isteyen gerek yerli ve yabancı turistler gerekse de iş insanları sefer yetersizliğinden dolayı büyük sorunlar yaşamaktadır. Özellikle Konya'dan İstanbul'a yapılan günlük karşılıklı uçak seferleri çok yetersizdir; mevcut durumda sefer sayısı günlük 4 civarındadır. Başta Türk Hava Yolları olmak üzere hava yolu şirketlerinin mevcut sefer sayılarının en az 2 kat artırılması gerekir. Konya'dan günlük en az 8 civarında uçuşun hayata geçirilmesi gerekiyor. Sefer sayıları, sadece iç hatlarda değil dış hatlarda da yetersizdir. Konya'ya gelmek isteyen yabancı turistler hava yoluyla İstanbul aktarmalı ya da Ankara üzerinden Konya'ya gelmektedirler. Gurbetçilerimizin yoğun olarak yaşadığı ve dış ticaretimizin de geliştiği başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine de sefer sayıları artırılmalıdır.

Türkiye'nin pek çok şehrinden direkt olarak Almanya'ya uçuş varken Konya'dan Almanya'ya karşılıklı direkt bir uçuş yok. Gerek gurbetçilerimiz gerekse de iş insanlarımız haftada en az 2 ya da 3 kez Konya'dan Almanya'ya karşılıklı direkt uçuşun olmasını bekliyorlar. İstanbul aktarmalı seferlerle zaman ve iş kayıpları yaşanıyor. Özellikle Konya-Köln, Konya-Frankfurt, Konya-Stuttgart gibi şehirlere gidiş dönüş uçak seferlerinin konulması gerekiyor. Sosyoekonomik olarak Konya'yla benzerlik gösteren Gaziantep, Adana, Kayseri ve Denizli gibi illerin 2024 yılındaki uçak trafiklerini kıyasladığımızda, maalesef Konya'nın uçuş sayısının da oldukça gerilerde olduğu görülmektedir. Konya'nın uçuş sayısı, yaklaşık olarak Gaziantep'in dörtte 1'i, Kayseri'nin üçte1'i, Adana'nın da altıda 1'i oranında gerçekleşiyor. Diğer yandan, Konya'ya yönelik mevcut uçak seferlerinde doluluk oranları Türkiye ortalamasının üzerindedir; bu nedenle, bilet fiyatları da daha yüksek belirlenmektedir."

Diğer Haberler