Bilim Kurulu'nun Kayserili Üyesi mevcut durumu Talas'a benzetti.. "Ali Dağı'nın arkasında Erciyes var mı, yok mu bilemiyoruz"

Habertürk yazarı deneyimli gazeteci Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında koronavirüsle mücadele kapsamında oluşturulan Bilim Kurulu'nun Kayserili üyesi Prof. Dr. Levent Akın'ın görüşlerin yer verdi. Prof. Dr. Akın mevcut durumu Kayseri'ye benzeterek "Memleketim Talas’tan bakınca Ali Dağ görünür, arkasındaki Erciyes’i göstermez. Bizim şu andaki durumumuz da böyle. Henüz ardında Erciyes var mı, yok mu bilmiyoruz..." ifadelerini kullandı.

Sarıkaya'nın yazısının ilgili kısmı  şöyle;

 

"ALİ DAĞIN ARDINDAKİ

Bilim Kurulu’nda başından bu yana yer alan halk sağlığı hekimi, Prof. Dr. Levent Akın’ın dünkü sohbetimizde memleketi Kayseri’den verdiği örnek sanırım her şeyin özeti:

“Memleketim Talas’tan bakınca Ali Dağ görünür, arkasındaki Erciyes’i göstermez. Bizim şu andaki durumumuz da böyle. Henüz ardında Erciyes var mı, yok mu bilmiyoruz...”

Bütün bu nedenle de sürekli günlük filyasyon, yani alanda açık tarama yapan ekipten gelen raporları yorumlayan ve projeksiyonunu yapan Prof. Dr. Akın tarih vermekten kaçındı…

ENFEKTE OLMUŞ AMA YAYMAMIŞ

Prof. Dr. Levent Akın sohbetimizde dikkat çeken bir veriyi paylaştı. Bu da filyasyon ekiplerinden gelen bilgiler sonucu ortaya çıkmış.

“Enfekte olmasına rağmen hiç kimseyi enfekte etmemiş vakalara rastladık...”

Yani koronavirüsü kapmış ama bir kişiye dahi bulaştırmamış…

Böyle bir şeyin nasıl olabildiğini sorunca anlattı:

“Bilinçli, sosyokültürel seviyesi yüksek insanlar. Birisi yanında hapşırmış, öksürmüş. Tedbirsiz yakalandığını fark edip, hastalığı kapmış olabileceğini belirterek o gün evine kendisini izole etmiş. Birkaç gün sonra da yanında hapşıran hastalanınca kendisi de kontrole gitmiş ve pozitif çıkmış. Tedavi olmuş. Kimseye de yaymamış.”

DİŞ HEKİMLERİ DE DEVREDE

Bu sayının çok olmadığını da belirtti.

Filyasyon, yani sahada hasta takip eden ekiple ilgili de önemli bir bilgi aktardı.

Koronavirüs salgınında ilk kapatılan yerler diş hekimlerinin muayenehaneleri olmuştu.

Takipte doktora ihtiyaç duyulunca boşta kalan diş hekimleri göreve davet edilmiş, ağırlıklı bölümü de görevi kabul etmiş.

“Bizi çok rahatlattı, çünkü hekim olarak onlara da çok ihtiyaç vardı. Temas edilen kişiler ve izolasyonu takip açısından çok önemli işler yapıyorlar” dedi. "

Diğer Haberler