Başkan Gülsoy: "Dünya düzeni değişecek"
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Mart - Nisan ayı Meclis Toplantısı, Koronavirüs (COVİ7-19) salgını nedeniyle tarihinde ilk defa video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Meclis toplantısına telefonla bağlanan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, “Uyum içerisinde çalışmayı gerektiren bir süreçteyiz. Kayseri olarak bunu en iyi şekilde gerçekleştiriyoruz. istikrarlı bir şekilde bu süreci devam ettirerek salgından kurtulacağız. Hepimize çok önemli görevler düşüyor. Evde kalacağız. Kurallara riayet edeceğiz.” dedi.
KTO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında video konferansla yapılan Meclis toplantısına; Başkan Ömer Gülsoy, Başkan Yardımcısı Hacı Bekir Kuzucu, Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Uyar, Sayman Üye Erol Sırıklı ile Meclis Başkanlık Divan üyeleri katıldı.
Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan yaptı.
Arslan, 23 Nisan ile Egemenliğimizin 100. Yılını kutladı. Yaklaşan Ramazan-ı Şerif’in koronavirüs tedbirlerinin gölgesinde bu yıl buruk geçeceğini söyledi. Konuşmasında Hükümet tarafından salgının ekonomik etkilerini azaltmak için bir dizi önlem paketleri aldığına vurgu yapan Arslan, “Ekonomik İstikrar Paketi tüm kesimlere 'kalkan' oldu” dedi.
Görüşülen gündem maddelerinin oy birliğiyle kabul edildiği toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.
Toplantının ana gündem maddesi Koranavirüs salgınının ekonomiye etkileri oldu.
Toplantıya telefonla bağlanan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, meclis üyelerine koronavirüs salgını konusunda kentte yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Kayseri’de Odalar ve STK’larla çok iyi çalışmalar ortaya koyduklarını belirten Vali Günaydın,“Uyum içerisinde çalışmayı gerektiren bir süreçteyiz. Kayseri olarak bunu en iyi şekilde gerçekleştiriyoruz. istikrarlı bir şekilde bu süreci devam ettirerek salgından kurtulacağız. Hepimize çok önemli görevler düşüyor. Evde kalacağız. Kurallara riayet edeceğiz. Ticaret ve Sanayi Odamızın üyelerinden sokağa çıkma yasağı konusunda gelen taleplerini alıyor, makul ve uygulanabilir yöndeki taleplerini karşılıyoruz.” dedi.
Meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kritik bir meclis toplantısı gerçekleştirdiklerini ve eşine benzerine rastlamadığımız olağanüstü bir dönemden geçildiğin ifade ederek, yüz yıldır görülmeyen bir salgın nedeniyle Oda tarihinde bir ilk yaşandığını, Mart -Nisan ayı Meclis toplantısını video konferans yoluyla tertip etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Koronavirüs salgının nedeniyle sağlık, finansal piyasalar ve reel ekonominin etkilendiğini belirten Başkan Gülsoy, Türkiye’nin, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlediğini ve tedbirlerini de süratle aldığını kaydetti.
“YAŞADIĞIMIZ BU ZORLU SÜREÇTE HEPİMİZİN DERTLERİ VAR”
Yaşanılan bu zorlu süreçte hepimizin dertleri olduğuna vurgu yapan Başkan Gülsoy, “Sanayimizin teknolojik dönüşüm, kaynak ve yatırım sorunu bulunuyor. İnsan kaynağımızın kaybedilmemesi, işçi-işverenin karşı karşıya bırakılmaması, fabrikaların açık olması, işletmelerin faaliyetlerini yürütmesi ve pazarlarımızın korunması büyük önem taşıyor. Doğru önlemleri almak zorundayız. Devletimiz açıklamış olduğu önlem paketleriyle ekonomimizin ayakta kalması için sürekli yeni ilaveler yapıyor. Süreç çok dinamik olduğu için hergün yeni sorunlar çıkabiliyor. Devlet desteklerinde adalet duygusunu zedeleyecek şeylerden uzak durmamız gerekiyor. Tüm dünyanın etkilendiği bu Pandemi sonrası dönemi iyi okumamız gerekiyor. Süreci iyi analiz etmek ve hazırlık yapmak zorundayız. Üretici kaslarımızı ancak böyle güçlü tutabiliriz.” dedi.
Başkan Gülsoy, Salgının durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin ekonomik sorunları ve krizi de beraberinde tetiklediğini belirterek, “Bu kriz yaşamış olduğumuz ekonomik krizlerden çok farklı. Daha öncekiler finansal krizdi ve alınan tedbirlerde bu alana yönelikti. Şimdi içinde bulunduğumuz durumda ülkeler içe kapandı, ticaret imkansız hale geldi. Üretim bu süreçte yavaşladı. Talep daraldı, hatta bitti. İnsan yaşamını korumak ve gündelik hayatı sürdürülebilir kılmak en temel öncelikli hedef haline geldi.” diye konuştu.
“DÜNYANIN DÜZENİ DEĞİŞECEK”
Yaşanılan sürecin bizleri büyük bir değişimle karşı karşıya bırakacağını ifade eden Başkan Gülsoy, “Dünyanın düzeni değişecek. Sosyal hayattan eğitime, üretimden lojistiğe kadar bundan sonra herşey çok farklı olacak. Bu Pandemi sonrası toplumu ve bütün olarak canlı hayatının sağlığını ön planda tutan yaklaşımlar öne çıkacak. Bu yöndeki düşünce ve talepler global ölçekte ifade edilmeye başlandı. Bu küresel sorun karşısında “önce ben” demek yerine işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Ekonomik sorunlar karşısında parasal genişleme, düşük faiz gibi kısa vadeli tek taraflı, merkez bankalarına sırtını dayayan, sadece günü kurtaran ama uzun vadede kimseye faydası olmayan çözümler yerine daha köklü ve sürdürebilir çarelere odaklanmak, orta ve uzun vadede değer kazanacaktır.Bu dönemde salgınla mücadeleden başarıyla çıkılması için ekonomik anlamda ayakta kalmak, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Şüphesiz salgının hepimizi yakından ilgilendiren boyutu reel ekonomi noktasında... Bu süreçte insan kaynağımızın kaybedilmemesi, işletmelerimizin faaliyetlerini yürütmesi büyük önem taşıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz ikinci çeyrekte ekonomik aktivitede çok ciddi bir yavaşlama kaçınılmaz görünüyor. Hem arz hem talep yönlü bir şok yaşıyoruz. Bir taraftan mal ve hizmet üretiminin çok gerilediği bir durum yaşıyoruz, diğer taraftan temel ihtiyaç ürünleri dışında çok ciddi bir talep düşüşü ile karşılaşıyoruz. Talep olmayınca üretim daha olumsuz etkileniyor, üretim olmayınca gelir kaybı ortaya çıkıyor, gelir kaybı talebi daha da azaltarak bir kısır döngü yaratma riski taşıyor. Bu çerçevede ekonomi politikalarının gelir ve istihdam kaybını önlemeye ve telafiye yönelik atacağı adımlar büyük önem taşıyor.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) koordinasyonunda pandemi krizinin ilk başından itibaren sektörlerin en az hasar görmesi için çalıştıklarını belirten Başkan Gülsoy, ekonomi yönetiminin de, kriz tedbirlerini belirlediğini, salgının ekonomik etkilerini azaltmak için Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini açıkladığını hatırlattı. Gülsoy, Paketin, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik konjonktür dikkate alındığında, birçok kesimin beklediği önemli destekler içerdiğini kaydetti.
“GELİR VE İSTİHDAM KAYBININ ÖNLENMESİ VE TELAFİSİNE YÖNELİK POLİTİKALARIN DEVAMI ÇOK ÖNEMLİ”
Alınan tedbirler hakkında Meclis üyelerine bilgilendirmede bulunan Başkan Gülsoy, “Salgının seyri konusundaki belirsizlikler nedeniyle dinamik bir süreç ile karşı karşıyayız. Talep koşullarının normalleşme sürecine kadar gelir ve istihdam kaybının önlenmesi ve telafisine yönelik politikaların devamı çok büyük önem taşımaktadır. Bunun ekonomi yönetimi tarafından dikkate alınacağını değerlendiriyorum. Alınan önlemlerde en önemlisi ise ayrım yapmadan bütün sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.” diye konuştu.
“COVİD-19 KRİZİ ÖNEMLİ DEĞİŞİMLERİ DE BERABERİNDE GETİRECEK”
Başkan Gülsoy, Covid-19 ile ilgili sürecin dinamik bir süreç olduğunu, ne zaman biteceğinin şu an için bilinmediği için zor bir dönemden geçildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Sonuçta bu kriz geride kalacak, ekonomiye ilişkin önemli değişimleri de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde konunun tartışılacak çok sayıda boyutu olacaktır. Tedarik zinciri önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Dünya ekonomisinin fabrikası gibi imalat sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştiren Çin’in bu durumu koruması çok mümkün olmayabilir. Bu pay azalmaya aday görünüyor. Ticaret yolları ve merkezlerinde değişikler ortaya çıkabilir. Birçok büyük firmanın alternatif tedarik merkezleri oluşturma gayretini görebiliriz. Çin’de salgının ortaya çıkmasının ardından gördüğümüz gibi ülkemiz birçok sektörde alternatiflerden birisi olabilir. Bu salgından da mesajlar çıkarmalıyız. Dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu dijitalleşmeye yatırım yapan ülkelerde şirketlerin rekabet gücünün arttığını, kendi kendimize yeter hale gelmemiz için sağlık sektörüne ve tarıma önem verilmesi gerektirdiğini göstermiştir. Milli savunma sanayii de başarımız gibi milli sağlık sanayi ve milli tarıma yatırım yapmalıyız. Hem sektörümüz hem ülkemiz açısından çok iyi izlememiz ve hazırlık yapmamız gereken bir sürecin içindeyiz. “
Yazarlar
- 01SADIK YAKUT'A YENİ GÖREV!
- 02KAYSERİ’DE SWİNGER(eş değiştirme) OPERASYONU
- 03ORUÇ TUTAMAYAN NE KADAR FİDYE VERECEK?
- 04Cumhuriyet Meydanı'nda Suriyeli Gerilimi
- 05Nöbetçi noter geliyor
- 06Ünlü iş adamı öldürüldü
- 07YENİ PARTİ İÇİN BAĞDA TOPLANTI !
- 08BOYDAK HOLDİNGİN 3 ŞİRKETİ HALKA ARZ
- 09Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yeni meclisindeki üye dağılımı belirlendi
- 10Kayseri'de iğrenç olay; 14 yaşındaki kıza cinsel istismardan 2 tutuklama
- 11PINARBAŞI'NA DEV TESİS YAPILACAK
- 12Gün olur, asra bedel...
- 13Mahalleli Suriyelilere karşı sokağa döküldü
- 14Son dakika... Cumhur İttifakı belediye meclis üye adayları belli oldu
- 15Millet İttifakının Büyükşehir adayı Dursun Ataş oldu
- 01Yahyalı - Yeşilhisar yolunda trafik kazası: 2 ölü
- 02Bellona Kayserispor'dan sert açıklama
- 03İncesu’da koyun sürüsü tipide mahsur kaldı
- 04‘Bir ve Birlikte Hilal’e Doğru Türkiye Toplantıları’nın Kayseri ayağı gerçekleştirildi
- 05Melikgazi Kayseri Basketbol, Bodrum deplasmanından galibiyetle döndü
- 06Kayseri-Sivas Yolu’nda otomobil takla attı
- 07Kayseri Milletvekili Arıkan, Saadet Partisi Genel Başkanı oldu
- 08Kıranardı'da araç bahçeye uçtu
- 09Kayseri'de okullara 1 gün kar tatili
- 10Kayseri-Kırşehir yolunda zincirleme kaza
- 1124 Kasım Öğretmenler Günü Kayseri'de kutlanıyor
- 12Pınarbaşı-Gürün yolu trafiğe kapandı
- 13Develi yolu ulaşıma kapandı; Felahiye Belediye Başkanından uyarı geldi
- 14ATM'lerde bazı şifrelerin kullanılması yasaklanıyor
- 15Amatör futbol müsabakalarına kar tatili