"Çözüm önerilerimizin aynı acıları yaşamamak için bir an önce hayata geçirilmesi gerek"

İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri Temsilciliği'nden yapılan açıklama 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı anılarak, depremlere hazırlık için bir an önce harekete geçilmesi gerektiği kaydedildi.

Başkan Dr. Kamuran Arı ve Başkan Yardımcısı Tamer Doğangüneş tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye'de riskli görülen yapıların şu ana kadar yalnız yüzde 10'unun dönüşüme girdiği dile getirildi. 

Açıklama şöyle; "Bugün, ülkemizi derinden sarsan ve tüm yurttaşlarımızın hafızalarında unutulmayacak acılar bırakan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümünü geride bırakıyoruz. Aynı gün ardı ardına Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen depremlerde resmi verilere göre yaklaşık 40 bin bina yıkılmış, 200 binden fazlası ağır hasar almış, 11 ilde 14 milyonu aşkın nüfusu doğrudan etkileyen bu yıkımın sonucunda 50 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu büyük felakette hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre 2024 yılı Eylül başı itibarıyla Türkiye’de toplam konut sayısı 42,2 milyondur. TBMM’de Kahramanmaraş Depremlerinden sonra kurulan araştırma komisyonunun Mayıs 2023 tarihli raporuna göre, 6-7 milyon konutun en kısa sürede dönüştürülmesi gerektiği ifade edilmektedir. 6306 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 2012 yılından 5 Nisan 2023 tarihine kadar, ülke genelinde 781.333 konuta riskli yapı tespiti yapılmış, 711.545 konutun ise yıkımı gerçekleştirilmiştir. Yani 11 yılda, riskli görülen 6- 7 milyon yapının yalnızca yaklaşık yüzde 10’u dönüşüme girmiştir.

Depremin ikinci yılında, kaybettiklerimizin acısı yüreklerimizde tazeliğini korurken, gelecekte deprem zararlarının etkisini en aza indirmek için daha kapsamlı ve etkin adımlar atılmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Riskli yapı stokumuzun dönüştürülmesinden yapı denetim sisteminin baştan sona yeniden düzenlenmesine, yapı üretim sürecini belirleyen mevzuatta ve uygulamalardaki eksiklerin ve hataların düzeltilmesinden proje, imalat ve denetim aşamalarında mühendislik hizmetlerinin tam ve etkin olarak verilmesinin sağlanmasına kadar atılması gereken adımlar, Odamız tarafından ilgili kamu idarelerine ve kamuoyuna açıklanmıştır. Bu açıklamalarda ve raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin benzer acıları yaşamamak, güvenli şehirler oluşturmak adına bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarımızın bu sürece dahil edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. " 

Diğer Haberler