MHP'li Özdemir'in 'Bahçelik' sorusuna Tarım Bakanı Pakdemirli'den cevap geldi

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri İli Pınarbaşı İlçesi’ndeki Bahçelik Barajının ve Sulama Projelerin önemine değinerek, yaşanan sorunları ve projenin en kısa sürede tamamlanması için yapılacakları sorgulayarak konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

Milletvekili Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Kayseri İli Pınarbaşı İlçesi’ndeki Bahçelik Barajının 2005 yılında işletmeye alındığını ifade ederek şunları sormuştu:

Bahçelik Sulama Birliği bölgesindeki projenin ne zaman tamamlanması planlanmaktadır? Şebeke dışı (kanal üstü) sulamaların ırmaktan yapılması, ırmaktan yapılan şebeke içi ve dışı sulama ücretlerinin ayarlanması, ihtiyaç olduğunda ırmaktan pompaj ile su verilmesi için bir trafo konulması ve bedelinin çiftçiye yansıtılmadan karşılanması ayrıca vatandaşların uyarılarak kendi gün sıralarında sulama yapmalarının sağlanması konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?

KAPAKLAR 2020 YILI SULAMA SEZONU SONUNDA TAKILACAKTIR

Soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen cevap şu şekilde;

“Bahçelik Sulama Birliği bölgesindeki projenin iş bitimi tarihi 29.09.2021 olarak planlanmaktadır. Sulama birliklerince işletilen sulama tesislerinde uygulanacak su kullanım hizmet bedeli tarifeleri ve uygulama esasları Bakanlık Makamı Olurları ile yürürlüğe girmektedir. Konuyla ilgili uygulama, Birliğin sorumluluğundadır. Şeyhbarak - Melikviran Sulamasının işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu Bahçelik Sulama Birliğine ait olup; Sulama Birlikleri Ana Statüsünün Madde 22’nin 6. bendinde “Bütçede, tahsil edilecek katılım payları, su kullanım hizmet bedelleri, para cezalarının cazibeli sulama tesislerini devralan birliklerde en az %30’u, terfili sulama tesislerini devralan birliklerde en az %15'i, devralınan sulama tesisinin bir bölümünün cazibeli, bir bölümünün terfili olması durumunda ise cazibeli ve terfili alan göz önüne alınarak %15 ile 30’u arasında yatırım geri ödemeleri ile bakım ve onarım payı olarak ayrılır. Ayrılan pay hiçbir şekilde maksadı dışında kullanılamaz. Yılı içinde kullanılmayan hükmü mevcut olup, bu pay aynı amaçla kullanılmak üzere bir sonraki yıla devredilir." sulama birliği gerekli bakım-onarımları yapmakla sorumludur. Söz konusu kapakların tamiratına devam edilmekte olup; sulamayı akamete uğratmamak için 2020 yılı sulama sezonu sonunda takılacaktır.”

SARIZ ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ ŞİMDİLİK MÜSTAKİL OLMAYACAK

Milletvekili Özdemir’in, ayrıca sorduğu “Pınarbaşı Orman İşletme şefliğine bağlı olan, Sarız Orman İşletme şefliğinin müstakil bir şeflik olarak Sarız ilçesi Yeşilkent Mahallesinde bulunan Sarız Belediye Başkanlığına ait binalara taşınması konusunda bir çalışma planlanmakta mıdır?” şeklindeki soru önergesine Bakan Pakdemirli tarafından verilen cevap ise şu şekilde;

“Kayseri Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı, Kayseri Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde yeni kurulan Sarız Orman İşletme Şefliğinin kuruluş merkezi Kayseri İli, Pınarbaşı İlçe merkezi olduğundan, Sarız Orman İşletme Şefliğinin yönetim, sevk ve idaresi hâlihazırda Pınarbaşı İlçe merkezinden yapılmakta olup, söz konusu Sarız Orman İşletme Şefliğinin Sarız Belediye Başkanlığına ait binalara taşınması ile ilgili herhangi bir planlamamız bulunmamaktadır.”

Diğer Haberler