Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya Kayseri'de seçmenin nabzını tuttu

Habertürk yazarı usta gazeteci Muharrem Sarıkaya 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri öncesinde ilimizde seçmenin nabzını tuttu. Sarıkaya izlenimlerini köşesinde şöyle aktardı;

 

“…Büyükşehir beldelerini mahalleye dönüştürüp ilçe belediyelerine bağlayan sistem, seçmen nezdinde vaat edileni getirmeyince içselleştirilmemiş.

Haklarını ilçe veya büyükşehir belediyesinde savunacak temsilcisi kalmadığı algısını baskın bir şekilde üretmiş, tepkiye döndürmüş.

İlçe belediyeleri de bir anda karşısına mahalle adı altında çıkan onlarca eski beldenin sorununa bir çırpıda ulaşamamış.

Hızla değişen seçmen talepleri de buna eklendiğinde, özellikle büyükşehir merkez ilçeleri dışındaki belediye başkanları kilitlenip kalmış…
Bazı bölgelerde ise iş bulamakta zorlanan üniversite mezunları köye dönüp muhtar adayı olmuş, bu da eğitim seviyesi düşük ilçe belediye başkanları ile aralarındaki çatışmayı yükseltmiş.

Belediye başkanları ortadan kaldırılmış beldelerin talepleri, orada yaşan herkesin isyanına dönüşmüş.

ACI PATLICAN

Bunun en çarpıcı örneklerinden birine Kayseri’de rastladım.

Merkez ilçe Kocasinan’a bağlanarak mahalle haline getirilmiş eski belde Yamula’dan Asiye Ası, sokakta dolaşan belediye başkan adaylarını görünce bir koşu yanlarına gitti.

Beklemeksizin, “Benim bir isteğim var” deyip ekledi:

“Soğuk hava deposu istiyorum…”

Türkiye’nin en leziz benekli patlıcanını üreten Yamula’da, depolama yapamadıkları için ürünün yarısının çürüdüğünü belirtti.

Beldelerindeki belediye başkanlığının geçen seçim kaldırıldığını anımsatıp ekledi:

“Hanginiz bizim oraya bakacaksanız soğuk hava deposunu yapın ki patlıcanı çürütmeyelim; yarısı çürüdü gitti…”

Soğuk hava deposu ile ilgili ilk adımı kim atarsa, oylarını da ona vereceklerinin altını çizdi.

Sokaktaki vatandaş için önemli olan bir diğer konu da hızlı tren…

Bugüne kadar hep Konya’yı rakip almış ve kerterizini ona göre alıp kıyaslama yapan Kayserili için hızlı tren ciddi sorun haline gelmiş.

“Cumhurbaşkanı, Milli Savunma Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanından en üst düzey bürokratları biz gönderdik ama mum dibine ışık vermiyor; yıllardır hızlı treni birileri bir türlü getirtmiyor…” hayıflanmasında bulunuyor.

Son dönem belediye hizmetlerinin aksaması da buna eklenince kent kirli gözükmeye başlamış, Suriyeli sığınmacılar da tuzu biberi olmuş…

Muhalefet adaylarının, “Suriyelileri Kayseri’den göndereceğim” sözü de seçmeni etkilemesinin en önemli nedeni de bundan kaynaklanıyor.

ALTINA İNMEMEK ÜSTÜNE ÇIKMAK

Partinin kurulduğu günden bu yana tüm seçim süreçlerini koordine eden Mehmet Özhaseki’nin olmadığı ilk seçimi yaşayacak Kayseri’de AK Parti, Büyükşehir Belediye Başkanlığında mevcut Mustafa Çelik’i aday göstermemiş.

Cumhur İttifakı adayı olarak RP döneminde milletvekilliği de yapan ve 1999’da FP’den seçildiğinden bu yana da Melikgazi İlçe Belediye Başkanlığını sürdüren AK Parti’den Memduh Büyükkılıç’ı aday göstermiş.

İl yönetimini de farklılaştırmış, dinamik ve cevval isimler getirmiş… Kayseri’nin saygın ve sevilen ailelerinden birinin evladı olan Şaban Çopuroğlu’na İl Başkanlığı görevi teslim etmiş.

Çopuroğlu hedeflerini, “Oylarını yukarı çıkarmak ve Cumhur İttifakı olarak bütün belediyeleri kazanmak” diye koydu.

Tüm sinir uçları alınmış gibi herkesin telefonuna yanıt veren, sakin ses tonuyla karşısındakini üzmeden olmazı söyleyebilen Çopuroğlu partinin tüm harcamalarını da yönetime yüklemiş.

MHP İl Başkanı Serkan Tok ile de arasında iyi bir diyalog oluşmuş.

Tok da AK Parti ile birlikte iyi çalıştıklarını belirtti, “Biz belediye mi beka mı diye soruyoruz, zaten vatandaş cevabını veriyor” dedi.

MHP İl Başkanı Tok bu seçim çok daha fazla çalışmak zorunda olduklarını görmüş, yanına gittiğimde bir başka programa yetişmenin telaşı içindeydi…

AVŞAR GÜCÜ

Muhalefetin hedefi ise Büyükşehir ile birlikte 17 belediyesi olan Kayseri’de AK Parti’nin 12, MHP’nin 3, CHP’nin bir olan yönetimini kendi lehine çevirmek.

Bu olmuyorsa da AK Parti’yi geçen sandıktaki oyundan aşağı çekmeyi başarmak.

Millet İttifakı ise Pınarbaşı Belediye Başkanı iken 2018’de milletvekili seçilen, Dursun Ataş’ı İYİ Parti’den Büyükşehir adayı çıkarmış.

Ataş’ın Kayseri’de nüfusu fazla olan Avşar kökenden gelmesi, geçmişte MHP’de siyaset yapması ve milletvekili olmasının ayrıcalığını kullanıyor.

Muhalefet bununla birlikte ilçelerde dinamik adaylar çıkarmış, AK Parti Büyükşehir adayı Büyükkılıç’ın Belediye Başkanlığı yaptığı Melikgazi’den CHP, sivil toplum örgütlerinde geçmişte görev almış, hitabeti yüksek Doktor Sema Kadıoğlu’nu aday çıkarmış.

İYİ Parti de Kocasinan’da yine hitabeti yüksek 1983 doğumlu genç bir doktoru, Hasan Sami Özvarinli’yi göstermiş.

CHP’nin İl Başkanı Ümit Özer, bir kadın olarak Kayseri’de çıkardıkları adayın da kadın olmasının memnuniyeti içindeydi.

“Yerelin kadın gücü Kayseri’den görülecek” dedi ve ittifak olarak en az 6 ilçeyi alacaklarını iddia etti.

İYİ Parti İl Başkanı Süleyman Bozkurt da ilçelerdeki güçlerinin çok yüksek olduğunu, Büyükşehir’de de iddialı olduklarını dile getirdi, “Suriyelileri geri göndereceğiz dediğimizde Kayserilinin desteği artıyor” dedi.

PASTIRMANIN FİYATI

Çocukluk yıllarımda babamın çalışıyor olması nedeniyle sıklıkla gidip geldiğim Kayseri’de, seçmenin her evde yapılan pastırmadan bu kadar etkileneceği aklımdan geçmezdi…

Çarşıda dolaşırken, pastırma-sucuk ustalarından eskiden beri tanıdığım Kemal Selçuki ve Adem Karaca ile sohbet ederken, pastırmanın kilosunun 190 liraya dayandığını söylediler. 

“Bu da eskiden kilo ile pastırma almaya alışmış seçmeni etkiliyor” iddiasında bulundular.”

Diğer Haberler