Diyanet, evde bayram namazının nasıl kılınacağını açıkladı

Bayram namazı ile ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu şu açıklamada bulundu;

"Hanefi mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekat olarak duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehaptır.

Şafii mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir."

BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

*Bayram namazı, iki rekatli bir namazdır. Ezan ve ikamet okunmaz.

*"Niyet ettim Allah rızası için Ramazan (fıtır) Bayramı namazını kılmaya" diyerek niyet edilir.

*Diğer iki rekatlı namazlardan tek farkı, her rekatında 3'er defa tekbir alınmasıdır.

*Bu tekbirler vaciptir. Tekbirlerin ilk üçü birinci rekatte sübhaneke okunduktan sonra Fatiha Süresi okunmadan alınır, diğer üçü de ikinci rekatte zamm-ı süre okunduktan sonra rükua gitmeden önce alınır. Bu tarif Hanefilere göredir. Diğer mezheplerde olanlardan bilmeyenler, Hanefilere göre kılabilirler.

*Evden bir erkek imam olur, namazı kıldırır. Her namazda olduğu gibi iftitah tekbiriyle namaza başlanır.

*Sübhaneke okunduktan sonra imam sesli olarak cemaat de içinden 'Allahu ekber' diyerek, eller kulak yumuşağına kadar beraberce kaldırılır ve salıverilir.

*İkinci olarak tekrar imam sesli, cemaat içinden 'Allahu ekber' denilerek eller kulak yumuşağına kadar kaldırılır ve salıverilir.

*Üçüncü olarak tekrar imam sesli, cemaat içinden 'Allahu ekber' diyerek eller kulak yumuşağına kadar kaldırılır ve ardından eller bağlanır.

*İmam içinden euzü besmele çekerek Fatiha ve zamm-ı süreyi sesli okur, cemaat okumaz, dinler.

*Rükua gidilir, secde yapılır. İkinci rekatte imam hemen Fatiha ile bir zamm-ı süre okur.

*Ardından aynen birinci rekatte olduğu gibi üç tekbir aldırır. Ardından dördüncü bir tekbirle rükua gidilir.

*Secde yapılır, oturulur, tahıyyat ve salli-barik okunur, selam verilir ve namazdan çıkılır.

*Namazdan sonra beraberce üç defa teşrik tekbiri getirilir: Allahu Ekber, Allahu Ekber, La İlahe İllallahü Vallahu Ekber, Allahu Ekber velillahi'l-hamd.

Diğer Haberler