Belediye meclis üyeleri yarın netleşiyor
KAYSERİ TELGRAF(ÖZEL HABER)- Siyasi partilerde Belediye meclis adaylığı bilmecesi yarın saat 17.00’de il ve ilçe seçim kurullarına verilecek listelerle sonlanacak. En az belediye başkan adaylıkları kadar heyecan yaratan, tartışmalara yol açan belediye başkan adaylıklarında listeler Kayseri’de de merakla bekleniyor.
Cumhur ve millet ittifakında buluşan partilerden, belediye meclis üyeliklerinin dağılımı, fermuar denilen karşılıklı eşit adaylık mı yoksa hangi partinin çatısı altından düzenlenecek liste konusu 19 Şubat saat 17.00’de teslim edilecek listelerle kesinlik kazanacak.
31 Mart Pazar günü sandıklar kurulacak. Yerel seçimler için vatandaş sandığa giderek oy kullanacak. Yerel seçimlere sayılı zaman kaldı. 5 yılda bir yapılan yerel seçimler için heyecanlı bekleyiş başladı. Yerel seçimlerde il ve ilçeler için belediye başkanları, mahalleler ve köyler için muhtarlar ve belediye meclis üyeleri seçilmektedir. Peki, belediye meclis üyesi nedir? Belediye meclis üyesi nasıl olunur? Belediye meclis üyesi ne iş yapar? Belediye meclis üyesi kimdir? Belediye meclis üyesi maaşı ne kadar? KAYSERİ TELGRAF olarak belediye meclis üyeleriyle ilgili her konuyu şöyle toparladık:
BELEDİYE MECLİS ÜYESİ NEDİR? KİMDİR?
Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Belediye meclisi il ve ilçe belediyelerindeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir.
BELEDİYE MECLİS ÜYESİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Belediye meclis üyesinin pek çok görevi bulunmaktadır. Belediye meclis üyeleri ağır bir yükün altına girerler. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları il ve ilçelerde vatandaşın hayatına etki edecek kararların alınmasını sağlarlar. Belediye meclis üyeleri belediye bütçesini denetler bütçenin etkin kullanımını sağlar. Ayrıca kesin hesabı kabul ederek bütçedeki hesaplama, sınıflama ve kodlama işlemlerini yürütür. Belediye meclis üyeleri belediyenin imar planlarını görüşür, inceler ve onaylar. Ayrıca büyükşehirlerde ve il belediyelerindeki çevre düzen planını oluşturur, inceler ve onaylar. Belediye meclis üyeleri belediyeye taşınmaz alımı ve satımıyla ilgilenir. Ayrıca taşınmazların tahsisine ve tahsis şekline kadar karar verir. Üyeler belediye için kiralamayla ilgili işlemleri de yürütür.
Belediye meclis üyeleri kanunlar tarafından çiziler çerçeve içinde çalışır. Vergi, harç, katılım payı gibi uygulanacak ücret tarifelerinin belirlenmesi ve uygulanması için çalışmalar yürütür.
Belediye meclis üyeleri il veya ilçelerdeki meydan, cadde, sokak, tesis, park adlarını seçer, değiştirir. Ayrıca, mahalle kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesi de belediye meclis üyelerinin sorumluluğundadır. Belediye meclis üyeleri görev bölgelerini tanımlayacak amblem, flama gibi unsurları belirler ve seçer. Belediye meclis üyeleri fahri hemşirelik unvanı ve beraat ile ilgili karar verir. Ayrıca belediye başkanı ile encümen arasındaki dengeyi sağlar. Üstelik mücavir, tenha, ihtiyaç sahibi alanlara belediye hizmetlerini götürür. Belediye meclis üyeleri imar planları doğrultusunda belediye imar plan ve programlarını görüşür kabul eder ve yönetir. Belediye meclis üyeleri farklı mahalli idarelerle, belediyelerle iletişim kurar birlik sağlar. Ayrıca, kurulan birliklere katılımın ve birlikten ayrılmanın kararını verir.
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ KAÇ OYLA SEÇİLİR?
Belediye meclis üyelerinin kaç oyla veya nasıl seçileceği merak edilmektedir. Belediye meclis üyelerinin seçilebilmesi için bazı rakımların sağlanması gerekmektedir. "Belediye meclis üyeleri kaç oyla seçilir?" sorusuna net bir rakam vermek mümkün değildir. Belediye meclis üyeleri en çok oyu alan adaylar arasından seçilir.
Nüfusu 25 bin olan ilçelerde 2 belediye meclis üyesi seçilir.
Nüfusu 25 bin 1'den 50 bine kadar olan ilçelerde 3 belediye meclis üyesi seçilir.
Nüfusu 50 bin 1'den 75 bine kadar olan ilçelerde 4 belediye meclis üyesi seçilir.
Nüfusu 75 bin 1'den 100 bine kadar olan ilçelerde 5 belediye meclis üyesi seçilir.
Yazarlar
- 01SADIK YAKUT'A YENİ GÖREV!
- 02KAYSERİ’DE SWİNGER(eş değiştirme) OPERASYONU
- 03ORUÇ TUTAMAYAN NE KADAR FİDYE VERECEK?
- 04Cumhuriyet Meydanı'nda Suriyeli Gerilimi
- 05Nöbetçi noter geliyor
- 06Ünlü iş adamı öldürüldü
- 07YENİ PARTİ İÇİN BAĞDA TOPLANTI !
- 08BOYDAK HOLDİNGİN 3 ŞİRKETİ HALKA ARZ
- 09Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yeni meclisindeki üye dağılımı belirlendi
- 10Kayseri'de iğrenç olay; 14 yaşındaki kıza cinsel istismardan 2 tutuklama
- 11PINARBAŞI'NA DEV TESİS YAPILACAK
- 12Gün olur, asra bedel...
- 13Mahalleli Suriyelilere karşı sokağa döküldü
- 14Son dakika... Cumhur İttifakı belediye meclis üye adayları belli oldu
- 15Millet İttifakının Büyükşehir adayı Dursun Ataş oldu
- 01Kayseri Emniyeti şehit çocuklarını maça götürdü
- 02Aynı çatı altında iki büyük fuar olan YANEXPO ve ANATEX büyük ilgi görüyor
- 03Solwie Energy Erciyes 38 FK üstünlüğünü koruyamadı
- 04Çamlı: "Maçın kırılma anı verilmeyen penaltımız"
- 05Basketbol hakemlerinin darp edilmesine tepki
- 06YRP Gençlik Kolları Başkanı Güner: "Asgari ücret 35 bin TL olmalı"
- 07359 kilogram kaçak nargile tütünü ele geçirildi
- 08Bellona Kayserispor, Fenerbahçe'ye farklı mağlup oldu
- 09MHP'li Ersoy bakandan Bünyan'a destek istedi
- 10Şehir dışından uyuşturucu getiren zanlı yakalandı
- 11“Gençlerimizin meslek sahibi olmalarını kolaylaştıracak adımlar atacağız”
- 12Kayserigaz satılıyor
- 13Akar'dan Mengü'ye sert tepki!
- 14MHP İl Başkanı Kalın: "Kayseri’nin en büyük partisiyiz"
- 15Kayseri'de çekilen dizinin final yapacağı iddia edildi