Ataş, Meclis'te NBŞ'nin zararlarını sıraladı

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, sağlığı ve üreticileri tehdit eden Nişasta bazlı şeker konusunu Meclis gündemine taşıdı.

“Nişasta Bazlı Şeker Kotası son iki yılda yapılan düzenlemeler ile yüzde 10’dan yüzde 2,5’a çekilmişti. 5 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanan düzenlemeyle NBŞ kotasının yüzde 5’e yükseltildiği” yönünde tartışmaların yaşandığını dile getiren Ataş, “Avrupa ülkelerinde NBŞ kotası yüzde 2’yi geçmiyor. Nişasta bazlı şekerin yoğun tüketilmesi; karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihapları ve hipertansiyon gibi birçok önemli ve kronik hastalığa sebebiyet vermektedir. En yaygın görülen ve bilinen zararı ise obezite ve diyabete yol açmasıdır. Türkiye’de, nişasta bazlı şeker üreten firmaların başında Amerikan Cargill firması gelmektedir. Amerikan Cargill şirketi, 3 yıldır Nişasta Bazlı Şeker kotasının artırılmasını istiyordu. Bu düzenlemeyle sonunda istediğini almış oldu. Her fırsatta yerli ve milli olduğunu dile getiren iktidar; yine Türk çiftçisinin yanında olmadı” diye konuştu.

VATANDAŞLAR BU FARKIN EL ALTINDAN İÇ PİYASADA TÜKETİLDİĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIMAKTADIR

Diğer önemli bir konunun da NBŞ üretici firmalarının üretim ve satış aşamasında denetlenebilir olmaması olduğunu vurgulayan Milletvekili Ataş, “2019 TÜİK verilerine göre tekel konumunda ki firmalar 525 bin 972 ton NBŞ üretmiş, bunun 260 bin 624 tonunu ihraç etmiştir. Üretici firmalar Yurtiçi kota sınırı uygulaması nedeniyle üretimlerinden 67 bin 500 tonunu iç piyasaya satabilmiştir. Yurtiçi tüketim ve ihracat miktarları toplamı dikkate alındığında 197 bin 848 ton NBŞ üretim tüketim açığı oluşmaktadır. Vatandaşlar bu farkın el altından iç piyasada tüketildiği endişesini taşımaktadır” dedi.

ÇİFTÇİ YETERLİ DESTEĞİ ALAMAYINCA, ARTAN MALİYETLER ALTINDA EZİLİYOR

Şeker pancarının Orta Anadolu çiftçisinin ekmeyi tercih ettiği bir numaralı ürün olduğunu dile getiren İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  “İktidardan yeterli desteği alamayan, üretim maliyetleri altında ezilen çiftçilerimizin; NBŞ üreticileri karşısında korunması ve bu çiftçilerimize yeterli desteğin verilmesi son derece önemlidir. Hal böyleyken başta çocuklarımız olmak üzere Türk Milleti’nin sağlığına ve Türk çiftçisinin üretimine olumsuz yönde doğrudan etki edecek bu düzenleme kabul edilemez” şeklinde konuştu.

İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR, ENGELLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMA VAR MI?

Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle de soru önergesi sundu. Ataş, şu sorularına Bakan’dan cevap istedi: NBŞ kotasının yükseltilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? NBŞ üretimi yapan firmaların üretim ve satış miktarlarına yönelik nasıl bir denetim yapılmaktadır? Yurtiçinde üretilen Nişasta Bazlı Şeker’in yurtiçi kota miktarından fazla el altından iç piyasa da tüketildiğine yönelik iddialar hakkında bir araştırma yapılmış mıdır? Nişasta Bazlı Şeker’in insan sağlığına zarar verecek oranda kullanılmasının engellenmesine yönelik nasıl bir yol izlenecektir? Kota artışı sonrası pazar payı daralacak, üretimi azalacak olan Şeker Pancarı üreticisine nasıl bir destek verilecektir? NBŞ’nin insan sağlığına etkileri üzerine güncel bir çalışma yapılmakta mıdır?

Diğer Haberler