Ataş: "Kimlerin büyüdüğünü bu millet görüyor"

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, AKP İktidarı tarafından açıklanan “büyüme” rakamlarına dikkat çekti. “İddia edildiği gibi Türk ekonomisi büyüyorsa, bu büyüme neden vatandaşta olumlu bir etki yaratmıyor” diyen Ataş, “İçinde bulunduğumuz derin ekonomik buhran, vatandaşların geçim sıkıntısı, pandemi, uzun süredir kapalı yüz binlerce işletme dikkate alındığında bu tezatlık göze çarpmaktadır” dedi. Konuyla ilgili olarak Meclis araştırması talebinde bulunan Ataş, “TÜİK’e göre ilk çeyrekte ekonomi yüzde 7 büyümüş. 6 ayda bir yapılandırma yasası çıkarılıyor, esnafa nefes, KOBİ’ye can suyu kredisi veriliyor, borçlar, kredilerle kapatılıyor. Çiftçi, emekli, memur, işçi zor durumda, geçim sıkıntısı ile boğuşuyor. Bu ekonomi nasıl ve kime büyüyor?” diye sordu.

KİMLERİN BÜYÜDÜĞÜNÜ BU MİLLET GÖRÜYOR

Büyüyenlerin aslında kimler olduğunu bu milletin bildiğini kaydeden Ataş, “Vatandaş sıkıntı içinde. Yıllardır sorunlara çözüm bekleniyor. Tek başına, kimseye verilmeyen bir güçle iktidara getirdiği AKP’nin gerçek yüzünü herkes görüyor. Bu iktidar hep bana diyor ve kendisini, yandaşlarını kalkındırıyor. AKP için adalet hep kendine kalkınma da hep yandaşa. Vatandaş yoksullukla mücadele ederken, ballı maaşlar, pudralı hayatlar, şatafatlar, lüks içinde yaşamlar, kıyak ihaleler kimde hepsi ortada” dedi.

BU İSTİKRARSIZ BÜYÜMENİN VATANDAŞA FAYDASI YOK

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) istikrarsız yani vatandaşa herhangi bir etkisinin olmadığı sözde büyüme için Meclis Araştırması önerisinde bulunan Milletvekili Dursun Ataş, ülkemizin ekonomik büyüme rakamlarının vatandaşlar üzerindeki etkisinin ve kur ile nüfus artışı dikkate alınarak söz konusu istikrarsız büyümenin neden ve sonuçlarının araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

BÜYÜME AÇIKLAMALARI DÜŞÜNDÜRÜCÜ! ÜLKE EKONOMİSİ YERİNDE SAYIYOR, BUNUN ARAŞTIRILMASI ELZEMDİR

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, teklifinin gerekçelerini ise şu şekilde sıraladı: Geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisinin 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları belli olmuştur. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümüş görünmektedir. Bu kapsamda 2018’den bu yana çeyreklik bazda bir önceki yıla kıyasla büyüme rakamlarına bakılacak olursa; 2018’de sırasıyla yüzde 7.5, 5.8, 2.5 büyüme, ardından 2.7 küçülme gözükürken, 2019’da yüzde 2.6, 1.7 küçülme rakamları ardından yüzde 1, yüzde 6.4 büyüme gelmiştir. 2020’de yüzde 4.5 büyüme, yüzde 10.3 küçülme, yüzde 6.3 ve 5.9 büyüme rakamları gelmiştir. Görüldüğü üzere Türkiye’deki büyüme rakamlarının inişli çıkışlı bir trend izlemektedir. Pandemide olduğu gibi olağanüstü koşullar, bu trendleri beslese de Türkiye’de olağan koşullarda de bu istikrarsız trend gözükmektedir. Kötü yönetim nedeniyle istikrarsız büyüme kendisini dolar kurunda değişimler ile büyüme rakamları karşılaştırıldığında da göstermektedir. 2019 yılında gayri safi yurtiçi hasıla ortalama 5.36 TL’lik dolar kuruyla 1. çeyrekte 172.4 milyar dolarken, 2020 yılında kur 6.08 TL’ye çıkmış, toplam rakam 176.6 milyar dolar olmuştur. 2021 birinci çeyrekte ise ortalama dolar kuru 7.37 TL, toplam 188 milyar dolardır. TL bazında ise 2019’da 925.3 milyar TL’lik rakam 2021’de 1 trilyon 386.3 milyar TL’ye çıkmış, yani TL bazında yüksek, dolar bazında çok daha düşük bir büyüme rakamı ortaya çıkmıştır. Kısacası; kurlar ve nüfus artışı hesaba katıldığında aslında ülke ekonomimiz yerinde saymıştır. Bu konu ile bağlantılı diğer bir husus ise bu büyüme rakamlarının vatandaş üzerindeki etkisidir. İddia edildiği gibi Türk ekonomisinin büyümesinin neden vatandaşta olumlu bir etki yaratmadığı konusu incelenmeye muhtaç bir konudur. Nitekim içinde bulunduğumuz derin ekonomik buhran, vatandaşların geçim sıkıntısı, pandemi, uzun süredir kapalı yüz binlerce işletme dikkate alındığında bu tezatlık göze çarpmaktadır. Kötü yönetim nedeniyle istikrarsız büyümenin ve bu rakamların vatandaş üzerindeki etkilerinin araştırılması, net rakamların ortaya konması ve gerekli adımların ne olduğunun belirlenmesi elzemdir.

Diğer Haberler