ATAŞ: "Devlet Kurumlarının içi boşaltıldı"

 

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM)  Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin 2021 yılı bütçesi hakkında parti grubu adına söz aldı. Milli güvenliğin önemi nedeniyle Millî Savunma Bakanlığının, Emniyet Genel Müdürlüğünün, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının bütçelerinin takipçisi olduklarını ve  İyi Parti olarak “evet” oyu verdiklerini dile getiren Ataş, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin bütçesine “hayır” oyu verdiklerini ifade ederek,  kurumun işlevselliğini yitirdiğini ve tamamen siyasi bir yapıya dönüştüğünü söyledi.

 

 

 

Ataş, “Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin 2021 yılı bütçesi önceki yıla göre 3 milyon artarak 35 milyondan 38,1 milyon Türk lirasına yükselmiştir. Devletimizin varlığı ve bağımsızlığı, ülkemizin bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzuru ve güvenliği açısından Millî Savunma Bakanlığının, Emniyet Genel Müdürlüğünün, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının bütçelerinin takipçisi olup İYİ Parti olarak ‘evet’ oyu vereceğimizi beyan ettik ve ‘evet’ oyu verdik. Sözlerimin başında belirtmek isterim ki işlevselliğini ve etkisini tamamen kaybeden, siyasi bir kuruma dönüşen Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin bütçesi için ‘hayır’ oyu kullanıyoruz” diye konuştu.

 

Konuşmasında, “MGK, YAŞ gibi organlar Bakanlar Kuruluna çevrilmiştir” diyen İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Bakanlar Kurulu siyasi bir müessesedir ama Millî Güvenlik Kurulu devlettir.” Sözünü de hatırlattı. “AKP iktidara geldiğinden beri askerî kurumların ve tüm devlet kurumlarının içinin boşaltıldığını dile getiren Ataş, şunları söyledi: 1938 yılından 2004 yılına kadar üst düzey askerî personel tarafından temsil edilen Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği makamı 2004’ten itibaren sivil bürokratlar tarafından temsil edilmeye başlanmıştır. Tıpkı Yüksek Askerî Şuranın yapısıyla oynandığı gibi Millî Güvenlik Kurulunun da yapısıyla oynanarak siyasallaştırılmıştır. Yüksek Askerî Şurada yapılan değişikliklerle 2016 yılı öncesi 15 üyesinin 13’ü askerden oluşurken şu anda Cumhurbaşkanı dışında 7 Hükümet üyesine karşılık sadece 4 asker üye kalmıştır. Düşünebiliyor musunuz Adalet, İçişleri, Dışişleri, Hazine, Millî  Eğitim Bakanları generaller ve amirallerin yükselme veya emeklilikleriyle ilgili kararlar vermektedir. Soruyorum sizlere: Öğretmen ataması yapılıp yapılmayacağı sorulduğunda “Cumhurbaşkanımız bilir.” diyen Millî Eğitim Bakanının, Hazine Bakanının ve Adalet Bakanının orada ne işleri var? Hâkimler ve Savcılar Kurulunda Kara Kuvvetleri Komutanının üye olması ne kadar abesse Adalet Bakanının YAŞ’ta üye olması da o kadar abestir. AKP iktidara geldiğinden beri askerî kurumlarımızın ve tüm devlet kurumlarımızın içini maalesef boşaltmıştır. MGK, YAŞ gibi organlar Bakanlar Kuruluna çevrilmiştir. Rahmetli Süleyman Demirel’in “Bakanlar Kurulu siyasi bir müessesedir ama Millî Güvenlik Kurulu devlettir.” sözünü de burada hatırlatmak isterim. AKP askerî vesayet söylemleriyle iktidara gelmiş, sonunda askerî kurumlar başta olmak üzere her kurum üzerinde siyasi vesayet oluşturmuştur. Kurumlarımızın daha fazla yıpranmaması ve yozlaşmaması için siyasi baskılardan bir an önce vazgeçilmeli, beş bin yıllık Türk devlet geleneklerine uygun hareket edilmelidir.

 

Milli Güvenlik Kurulu’nun 2004 yılında AKP iktidarına yönelik FETÖ uyarısını da yeniden gündeme taşıyan Milletvekili Dursun Ataş, MGK’nın şimdiki yapısına dikkat çekerek, “2004’te olduğu gibi devlet aklıyla karar verecek bir yapı kalmış mıdır sizce?” diye sordu. Ataş, “Millî Güvenlik Kurulu kurulduğu günden beri belki de en önemli tespitlerinden birini 2004 yılında yapmıştır. Kurul, 2004 yılında FETÖ’nün faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanması yönünde tavsiye kararı almış ve bu kararı şimdiki iktidara bildirmiştir. İktidar bunu dikkate almamış, tam tersi hareket ederek FETÖ’yle kol kola girip, aynı yağmur altında ıslanmış, beraber yol yürümüştür. “Muhterem Hoca Efendi…” diye başlayan “Ne istediler de vermedik?” diye isyan edilen ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle sonuçlanan bu süreçte en büyük zararı devletin bu tür millî kurumları görmüştür. MGK’nın şimdiki yapısı düşünüldüğünde, 2004’te olduğu gibi devlet aklıyla karar verecek bir yapı kalmış mıdır sizce?” diye konuştu.

 

Meclis’teki konuşmasında merkezî yönetim bütçesine de değinen İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, ülke kaynaklarının AKP’nin çıkarları doğrultusunda yerli ve yabancı sermayeye, yandaşa, yoldaşa, akrabaya aktarıldığını kaydetti. Ataş, “Merkezî yönetim bütçeleri yıl içinde gelirlerin kimlerden, ne kadar ve nasıl toplanacağı; toplanan bu gelirlerin nerelere, nasıl harcanacağını gösterir yani bütçede 2 taraf vardır, bu bütçede gelirlerin kimden toplanacağı, toplanan gelirlerin kimlere aktarılacağı gayet açıktır. Yoksulluk altında ezilen vatandaştan, memurdan, emekliden, işçiden toplanacak; ülkenin bütün kaynakları AKP’nin çıkarları  doğrultusunda yerli ve yabancı sermayeye, yandaşa, yoldaşa, akrabaya aktarılacaktır” dedi.

 

Faiz giderlerindeki artışa da dikkat çeken Ataş, “2021 yılı bütçesinde vatandaşın parası Cumhurbaşkanının her konuşmasında düşman ilan ettiği faiz lobisine gitmektedir” ifadelerini kullandı.  İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Faiz giderleri, önceki yıla göre yüzde 30’dan fazla artarak yaklaşık 180 milyar TL’ye ulaşmıştır. Vergi gelirlerinin beşte 1’i faize gidecektir yani bu bütçede her bir Türk vatandaşı tam 2.168 Türk lirası faiz ödeyecektir. Buna karşın, bu bütçedeki yatırımlar toplam bütçenin sadece yüzde 1,8’ini oluştururken faiz ise yüzde 13,3’ünü oluşturmaktadır. Vatandaşın açlık sınırını belirleyen iktidar bu bütçede de yandaşın ve 5 müteahhidin doyma sınırını belirleyememiştir. Saray tarafından hazırlanan bu bütçe vatandaşın beklentisinden oldukça uzaktadır. Toplumun çözülmeyi bekleyen sorunları bu bütçede de yer almamıştır. Vatandaşın önüne acı reçete olarak konulan bu bütçede pandemi sürecinin kahramanları sağlık çalışanlarımız yok, sayıları 600 binleri bulan atama bekleyen sağlıkçılarımız yok, sayılarını bile bilmediğimiz atanamayan öğretmenlerimiz yok; siftah yapamayan, devletten destek göremeyen “Al, keyif çayı iç.” dediğimiz esnafımız yok, hayatta kalma mücadelesi veren sanayicimiz ve KOBİ’lerimiz yok; bunun sonucu olarak da en önemlisi, istihdam yok. Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara borcunu ödeyemeyen, traktörü, ürünü, hayvanı haczedilen çiftçimiz yok. Kısa çalışma ve işsizlik ödeneğine mahkûm edilen, faturalarını ödeyemeyen, ay sonunu getiremeyen çalışanımız yok. Açlığa mahkûm edilen asgari ücretli işçimiz yok. Ailesini ve kendini geçindiremediği için eline “iş, aş” yazarak intihar eden işsizimiz yok. Aldığı üç kuruş maaşla zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan emeklilerimiz yok. “Erken emekli olacak, gidecek başka bir işte çalışmaya devam edecek.” dediğiniz EYT’lilerimiz yok. Ekmeğin askıya çıkarıldığı bu bütçede her seçim söz verip tutmadığınız 3600 ek gösterge bekleyen öğretmenimiz, polisimiz yok. Üniversiteyi bin bir zorlukla bitiren, kredi borcunu ödeyemediği için evine, hesabına haciz gelen işsiz gencimiz yok. Yaşama güvenci olmayan “Bizden önce ismi yoktu.” dediğiniz kadınlarımız yok; yaşıtları parkta oynarken ailesine bakmak zorunda kalan, küçük yaşta çalışan çocuklarımız yok. Sokakta yaşamak zorunda kalan evsizlerimiz, kimsesizlerimiz yok”

 

 “Sarayın hazırladığı bütçede IBAN gönderdiğiniz, enflasyon ve ağır ekonomik koşullar altında ezilen, acıyı bal elleyen ‘Hâline şükret et’ dediğiniz çaresiz vatandaşımız yok” diyen Ataş, “Ancak gelir adaletsizliğini daha da artıran, haramzadelerin iştahını kabartan bu bütçede Somali’nin 3,5 milyon dolar IMF borcu var. Tunus’a giden 5 milyon dolar var. Suriyelilere harcanacak milyarca dolar var. 156 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa maddi ve ayni yardımlar var. Birkaç kurumdan maaş alan liyakatsiz yoldaş ve akrabalar var. Servetine her gün servet katan yandaşlar var. Parsel parsel satanlar, ‘Katar Katar’ satın alanlar var; sonuç olarak bütçede yandaş var, vatandaş yok”

 

Hükümet tarafından hazırlanan bütçede şanlı Türk ordusunun kahraman personellerinin sorunlarına da çözüm olmadığını anlatan Milletvekili Dursun Ataş, bu konuda verilen sözlere de dikkat çekti. Ataş, “Binbaşılarımıza söz verdiğiniz makam tazminatı yok; sözleşmeli subay ve astsubaylarımızın sorunlarına çözüm yok; Türk Silahlı Kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturan, ordunun en kritik noktalarında görev yapan astsubaylara defalarca söz verilen derece ve hizmet tazminatı yok; her fırsatta ‘Hakları ödenemez.’ dediğimiz ama haklarını bir türlü ödemediğimiz uzman çavuşlarımızın, kadro ve 3600 ek gösterge başta olmak üzere birçok sorunları vardı, bunlara da çözüm yok. Sivil memurluğa geçirilip zorla emekli ettirilen, 6000 sayılı Kanun mağduru uzman çavuşların sorunlarına çözüm yok. Vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna 1.800 şehit, 3 bin gazi veren korucularımızın sorunlarına çözüm yok. Kanun hükmünde kararnamelerle açığa alınmış, mahkemelerce suçsuz bulunmuş ve beraat etmiş askerî personellerimizin hakları yok. Çözülmeyi bekleyen diğer bir konu olan, dört yıldır bekletilen 12’nci dönem astsubay kursiyerlerin sorunlarına yine çözüm yok yani bütçede vatandaşa olduğu gibi, askerimize de bir şey yok” şeklinde konuştu.

 

Mevcut bütçeyle, zaten büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlardan geçen yıla göre yüzde 16,4 oranında daha fazla vergi alınacağına vurgu yapan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bu bütçeyle vatandaşın parası faiz lobilerinin, yandaş müteahhitlerin, saray soytarılarının cebine gidecektir. Bu bütçeyle işsizlik rekorlar kırmaya devam edecek, enflasyon daha da yükselecek, ekonomiye güvensizlik daha da artacaktır. Yani bu bütçeyle milletin parası 2021 yılında da vatandaşa değil, yandaşa gidecektir” dedi.

Diğer Haberler