KAYSERİ MADEN ZENGİNİ…
ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Kayseri’deki maden aramaları için 2002 yılından itibaren 25.6 milyon lira harcadı. 59 maden arama sahası bulunan Kayseri’de altın, demir, bakır, kömür, krom, mermer gibi madenler arandı.Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Himmetdede'de TMSF tarafından işletilen Koza Madenciliğin yanı sıra ve Develi ilçesinin Öksüt ve Zile mahallesindeki ortak alanda Öksüt madencilik Şirketi adı altında Kanadalılar tarafından ise, altın madeninin üretime geçme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri’de yürütülen maden arama çalışmalarının durumuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Özdemir, önerge de “Kayseri ili ve ilçeleri için yer altı madenleri, petrol ve doğalgaz konusunda yapılan çalışmalara son 25 yılda ne kadar bütçe harcanmıştır? Keşfedilen yer altı kaynakları var mıdır? Varsa bu kaynaklar hangi ilçelerde keşfedilmiştir? Keşfedilen kaynakların ne kadarlık ekonomik değeri olduğu tespit edilmiş midir?” sorularını sordu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 59 maden sahasında yürütülen çalışmalar sonucunda Yeşilhisar ilçesinde bakır ve demir rezervlerinin keşfedildiği, rezerv geliştirme çalışmalarının sürdürüldüğü ifade edildi.
ALTIN, DEMİR,BAKIR VE KROM ARANIYOR
Bakanlık, 59 maden sahası ruhsatlarının mermer ve enerji hammaddeleri (kömür), metal madenleri (demir, altın, bakır, krom v.b.) ve endüstriyel hammaddeler (feldispat, pomza) grubunda yer alan madenlerinin aranmasına yönelik olduğunu açıklarken Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından da Felahiye ilçesinde, Nadir Toprak Elementleri, Merkez ve Bünyan ilçelerinde ise endüstriyel tuz aramalarına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
YEŞİLHİSAR’DA BAKIR REZERVLERİ KEŞFEDİLDİ
Kayseri'de 2002 yılı ile 2019 yılı ilk altı ayı arasında maden, petrol ve doğal gaz arama ve üretim çalışmalarında 25 milyon 675 bin 924 lira harcandı. MTA tarafından yürütülen çalışmalarda Merkez, Develi, Tomarza, Talas ve Felahiye’de de Pomza, Kaolen-Al ve Diyatomit ve Yeşilhisar’da Bakır, Demir rezervleri keşfedildi. Rezerv geliştirme çalışmaları ise devam ediyor.
KAYSERİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI
Öte yandan, MTA tarafından Kayseri 'deki maden ve enerji kaynakları ile ilğili raporda şu veriler yer aldı :
''Kayseri, Orta Anadolu Bölgesinde gelişmiş sanayisi ile önemli bir yöremizdir. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda çok sayıda endüstriyel hammadde ve metalik maden yatağı ortaya çıkarılmıştır. Bunların en önemlileri pomza, demir ve kurşun-çinko yataklarıdır. Yörede hakim olan volkanizmanın etkisi ile yaygın olarak pomza oluşumları gözlenmektedir. Genel Müdürlüğümüz çalışmaları sonucunda Tomarza ve Merkez ilçelerde olmak üzere pomza rezervi ortaya çıkarılmıştır. Bunun yanı sıra diyatomit, fosfat, jips, kaolen, mermer ve tuğla-kiremit hammadde belirlenmiştir. Türkiye'de Divriği'den sonra en önemli demir yatakları Kayseri-Yahyalı yöresinde bulunmaktadır. Bölge daha ziyade yüksek tenörlü direkt şarja uygun cevherler içermekte ve yıllardan beri var olan demir-çelik fabrikalarına önemli miktarlarda cevher vermektedir. Türkiye’nin demir cevheri potansiyelinin yaklaşık yüzde 15-20’si bu bölgededir. Bu yatakların hemen hepsi Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bunlar Bünyan-Tacin, Pınarbaşı-Viranşehir, Karamadazı bölgesi, Develi-Zile, Yahyalı-Kuzoluk, Yahyalı-Karaçat ve Kovalı grubu demir yataklarıdır. Karaçat-Kızıl demir yataklarında yüksek tenörlü toplam 20 milyon ton civarında potansiyel varlığı belirlenmiş olup, bu yataktan üretim çalışmaları devam etmektedir. Şu anda bölgede özel sektör tarafından üretimi yapılan yaklaşık 1-1.5 milyon ton civarında hammadde demir çelik fabrikalarına gönderilmektedir. Kayseri ili aynı zamanda karbonatlı çinko-kurşun yataklanmaları açısından da önemlidir. Uzun yıllar ÇİNKUR'a hammadde bu bölgeden sağlanmıştır. İldeki bazı kurşun-çinko yatakları Zamantı karbonatlı Pb-Zn, Yahyalı-Kuzoluk, Suçatı, Alagöl ve Mezargedik ve Develi-Köprüüstü, Kaleköyü ve Çakılpınar kurşun-çinko yatakları olup, bunlardan geçmiş yıllarda zaman zaman üretim yapılmıştır. Pınarbaşı ve Tomarza bölgesinde Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar sonucunda çok sayıda krom yatakları belirlenmiştir.. Bölgede yaklaşık 1.000.000 ton krom potansiyelinin varlığı ortaya çıkarılmıştır. Pınarbaşı krom ocaklarında Özel Şirket tarafından üretim devam etmektedir. Kayseri gerek sanayi gerekse de sahip olduğu yer altı kaynakları ile ülkemizin önemli bir kentidir.''
Yazarlar
- 01SADIK YAKUT'A YENİ GÖREV!
- 02KAYSERİ’DE SWİNGER(eş değiştirme) OPERASYONU
- 03ORUÇ TUTAMAYAN NE KADAR FİDYE VERECEK?
- 04Cumhuriyet Meydanı'nda Suriyeli Gerilimi
- 05Nöbetçi noter geliyor
- 06Ünlü iş adamı öldürüldü
- 07YENİ PARTİ İÇİN BAĞDA TOPLANTI !
- 08BOYDAK HOLDİNGİN 3 ŞİRKETİ HALKA ARZ
- 09Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yeni meclisindeki üye dağılımı belirlendi
- 10Kayseri'de iğrenç olay; 14 yaşındaki kıza cinsel istismardan 2 tutuklama
- 11PINARBAŞI'NA DEV TESİS YAPILACAK
- 12Mahalleli Suriyelilere karşı sokağa döküldü
- 13Gün olur, asra bedel...
- 14Son dakika... Cumhur İttifakı belediye meclis üye adayları belli oldu
- 15Millet İttifakının Büyükşehir adayı Dursun Ataş oldu
- 01Pınarbaşı'da 79 bin 300 adet makaron ele geçirildi
- 02Sokak ortasında kadına şiddet uygulayan zanlı tutuklandı
- 03Baki Ersoy, Dışişleri Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu
- 04Kayseri kavurmasına coğrafi işaret tescili onaylandı
- 05YANEXPO Ahşap, Metal, Plastik Üretim Yan Sanayileri ve Aksesuarları Fuarı açıldı
- 06Mane, Fenerbahçe maçında olmayacak
- 07Kayserigaz’dan kışın doğal gaz kullanımı için önemli hatırlatmalar
- 08Özdemir'den 'yerli üretim araçlardan ÖTV alınmaması' önerisi
- 09Kayseri'de haftanın semt pazarı fiyatları
- 10Otogarın ısıtma sistemi yenilendi
- 11Altun: "Temel eğitim 5 yıl zorunlu hâle getirilmelidir"
- 12Bellona Kayserispor-Fenerbahçe maçının hakemi belli oldu
- 13Bankacıyı tehdit eden iki kardeşe hapis cezası
- 14Emniyetten iki torbacıya gözaltı
- 15Zafer Partisi İl Başkanı yeniden İsmail Salep oldu