"AKP gerçekten tasarruf etmek istiyorsa 13 uçaklı filosunu satabilir, 1150 odalı sarayı boşaltmakla başlayabilir"

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Ak Parti tarafındanMeclis gündemine getirilen tasarruf girişimlerinin  göstermelik işlerden öteye gidemediğini söyledi.

 

Meclis’te, Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 10’uncu maddesi üzerine İyi Parti Grubu adına söz alan Milletvekili Dursun Ataş, görüşülen kanun teklifinin ilgili maddesiyle kooperatiflerin kooperatif birliklerine, kooperatif birliklerinin de merkez birliğine ortak olmadığı takdirde kamudan desteklenen kredilere kefalet sağlanmayacağı ve tarımsal desteklemelere aracılık yapılmayacağının hüküm altına alınmak istendiğini hatırlattı.

Ataş, “Böylece kamusal israfın önüne geçileceği; esnaf, sanatkâr ve çiftçilerin bu desteklerden daha etkin bir şekilde yararlanacağı belirtilmiştir. Yani her fırsatta ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyen iktidar Kooperatifler Kanunu’nda ufak bir değişiklik yaparak kamu kaynaklarında tasarrufa gidileceğini, ekonomik kriz ve pandemide terörist ilan ettiği esnaf ve çiftçiye destek vereceğini iddia etmektedir” diye konuştu.

AKP GERÇEKTEN TASARRUF ETMEK İSTİYORSA 13 UÇAKLI FİLOSUNU SATABİLİR, 1150 ODALI SARAYI BOŞALTMAKLA BAŞLAYABİLİR

Konuşmasında iktidara seslenen Ataş, “AKP iktidarı gerçekten tasarruf etmek istiyorsa yol bellidir” dedi. Ataş, “İşe sefa sürdüğü 1.150 odalı sarayı boşaltmakla başlayabilir. AKP gerçekten tasarruf etmek istiyorsa 13 uçaklı filosunu satabilir. AKP iktidarı tasarruf etmek istiyorsa koruma ordusuyla gezmekten vazgeçebilir. AKP iktidarı tasarruf etmek istiyorsa kamunun kaynaklarını beşli çeteye aktarmayı, danışmanlarına üçer beşer maaş vermeyi bırakabilir. AKP iktidarı gerçekten tasarruf etmek istiyorsa yazlık ve kışlık saraylarını kamu yararına terk edebilir. AKP iktidarı tasarruf etmek istiyorsa Merkez Bankasına müdahaleyi bırakarak vatandaşın daha da yoksullaşmasını engelleyebilir ve en önemlisi AKP tasarruf etmek istiyorsa partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden vazgeçebilir. Ancak, AKP bunları yapmak yerine bu kanun teklifinde de kamusal kaynak israfını süslü cümleler içerisinde kullanmayı tercih etmiş; esnaf, sanatkâr ve çiftçimiz kan ağlarken onlara doğrudan destek vermek yerine yine göstermelik iş yapmıştır” şeklinde konuştu.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLÎ GELİR HEDEFİ 12.484 DOLARDAN 10.703 DOLARA DÜŞÜRÜLDÜ

AKP’nin milletin önüne koyduğu hedefleri ısıtıp ısıtıp gündeme getirdiğini, ancak hedeflerin tutmadığını ifade eden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, "2  trilyon dolar olacak’ dedikleri yıllık gayrisafi yurt içi hasıla 1,1 trilyon dolara düşürüldü. Aynı şekilde, Onuncu Kalkınma Planı’ndaki kişi başına millî gelir hedefi 25 bin dolardı, 11. Kalkınma Planı’nda 12.484 dolara düşürüldü. Yetmedi, son orta vadeli planla 2023 kişi başına düşen millî gelir hedefi 12.484 dolardan 10.703 dolara düşürüldü” dedi.

İKTİDAR, BIRAKIN 2023’Ü BİR SONRAKİ YILI BİLE GÖRMEKTEN ACİZ DURUMDA

Milletvekili Dursun Ataş, şu ifadeleri kullandı: Kanun teklifinin genel gerekçesinde kanun teklifinin hazırlama amaçları arasında 2012-2023 Yeni Ekonomi Programı ve 12 Mart 2021 tarihli Ekonomi Reformları Eylem Planı’na atıfta bulunarak bu hedefler çerçevesinde teklifin hazırlandığı belirtilmiştir. Gelin, birlikte AKP’nin daha önceki hedeflerine bakalım. AKP’nin Onuncu Kalkınma Planı’nda hedefleri neydi? Hedefleri bugün hangi noktada? AKP 2013 yılında yayımladığı Onuncu Kalkınma Planı’nda 2023 yılı hedeflerini açıkladı, sonrasında da AKP bu hayali 2023 yılı hedeflerini her fırsatta ısıtıp ısıtıp vatandaşın önüne getirdi. Bu hedeflere göre 2023 yılında yıllık gayrisafi yurt içi hasıla 2 trilyon dolar olacaktı. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecektik. Kişi başına düşen millî gelir 20 bin doların üzerine çıkacaktı. 500 milyar dolarlık ihracat yapılacak; işsizliği yüzde 5’e, enflasyonu ise tek haneli rakamlara düşüreceklerdi. Peki, sonra ne oldu? Aradan beş yıl geçti, takvimler 2019’u gösterdiğinde On Birinci Kalkınma Planı açıklandı. Hayali 2023 hedefleri güncellendi. ‘2 trilyon dolar olacak’ dedikleri yıllık gayrisafi yurt içi hasıla 1,1 trilyon dolara düşürüldü. Aynı şekilde, Onuncu Kalkınma Planı’ndaki kişi başına millî gelir hedefi 25 bin dolardı, On Birinci Kalkınma Planı’nda 12.484 dolara düşürüldü. Yetmedi, son orta vadeli planla 2023 kişi başına düşen millî gelir hedefi 12.484 dolardan 10.703 dolara düşürüldü. Yine, Onuncu Kalkınma Planı’nda 500 milyar dolar hedeflenen ihracat, On Birinci Kalkınma Planı’nda 242 milyar dolara, son orta vadeli planda ise 226,6 milyar dolara düşürüldü. 2023 için Onuncu Kalkınma Planı’nda yüzde 5 olarak belirledikleri işsizlik hedeflerinde durum yine aynı. On Birinci Kalkınma Planı’nda işsizlik önce yüzde 5’ten yüzde 9,9’a, son orta vadeli planda da yüzde 11,4’e çekildi. On Birinci Kalkınma Planı’nda hedef en büyük 10 ekonomi arasına girmekti, iktidarın ekonomideki hatalı politikalarıyla bugün en büyük 20 ekonominin dışına çıkmak üzereyiz. İktidar, bırakın 2023’ü bir sonraki yılı bile görmekten aciz durumda”

TEK ADAMIN, EKONOMİ BİLDİĞİNİ ZANNETMESİ SONUCU, VATANDAŞ AÇLIĞA, SEFALETE TERK EDİLDİ

AKP’nin kendi koyduğu hedeflerin yanına bile yaklaşamadığını vurgulayan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de tepki göstererek, “Tek adamın, ekonomi bildiğini zannetmesi sonucu, vatandaş açlığa, sefalete terk edildi” diye konuştu. Ataş, “Görüldüğü gibi, iktidar kendi koyduğu hedeflerin yanına bile yaklaşamamıştır. Tek adamın, ekonomi bildiğini zannetmesi sonucu, vatandaş açlığa, sefalete terk edildi. Ülke ekonomisi yürütülemez duruma geldi ancak çözüm basit. Yeniden güven tesis etmek. Bunun için de iktidar ve bu ucube partili cumhurbaşkanlığı sisteminin değişmesi şart” dedi.

Diğer Haberler